HAG PRESUDIO KINEZIMA: Nemate prava na ostrva u Južnom kineskom moru
Foto: REUTERS 9 Maj 2016

Istorijska presuda

HAG PRESUDIO KINEZIMA: Nemate prava na ostrva u Južnom kineskom moru

Planeta -

Kina nema pravnu osnovu za polaganje "istorijskih prava" na ostrva u Južnom kineskom moru, zaključio je danas Stalni arbitražni sud (PCA) u Hagu, u presudi o sporu između Filipina i Kine u vezi sa teritorijalnim pravima u Južnom kineskom moru.

Međunarodni sud je ustanovio i da je Kina prekršila suverena prava Filipina u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni te zemlje u Južnom kineskom moru, mešajući se u filipinske ribarske aktivnosti i istraživanje nafte, gradeći veštačka ostrva i ne sprečavajući kineske ribare da love ribu u toj zoni, javio je AFP.

Sudije su utvrdile i da su kineske policijske patrole rizikovale sudar sa filipinskim ribarskim brodovima u delovima mora, bogatog energentima, mineralima i ribom, i da je Kina izazvala neotklonjivu štetu na koralnim stenama tokom građevinskih radova.

"Trubunal je zaključio da ne postoji pravna osnova da Kina polaže istorijska prava na morske oblasti u okviru takozvane 'linije devet crtica'", saopštio je sud.

Presuda na 497 strana doneta je u slučaju koji su pokrenuli Filipini osporivši poziciju Kine, koja svoje zahteve zasniva na nejasno defininisanoj "liniji devet crtica" nađenoj na kineskoj mapi iz 1947. godine, dok Filipini i drugi njeni susedi osporavaju te tvrdnje.

Kineska agencija Sinhua javila je, posle objavljivanja presude, da Kina ne prihvata i ne priznaje odluku suda u Hagu.

"Ova presuda je ništavna, nevažeća i nije obavezujuća", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine na svom sajtu, dodavši da Peking ne prihvata nijedan način rešavanja spora koji nametne treća strana niti bilo kakvo rešenje koje se Kini nameće.

Peking je odbacio i mogućnost da brani svoj stav pred sudom.

"Kineski teritorijalni suverenitet i pomorska prava i interesi u Južnom kineskom moru ni pod kakvim okolnostima neće biti pogođeni ovakvim presudama. Kina se protivi i nikada neće prihvatiti nijednu tvrdnju niti akciju zasnovanu na ovakvim presudama", dodaje se u saopštenju.

Kinesko ministarstvo navodi da kineska ostrva imaju ekskluzivne ekonomske zone i da kineski narod ima istoriju aktivnosti u Južnom kineskom moru dugu više od 2.000 godina, tvrdeći da je stav Kine u skladu sa međunarodnim pravom i praksom, prenosi Rojters.

Istovremeno, Filipini su pozdravili odluku suda i pozvali na uzdržanost u reagovanju na sudsku odluku.

Filipinski ministar spoljnih poslova Perfekto Jasaj rekao je u Manili da je ova "prekretnička odluka" važan doprinos naporima u rešavanju sporova na moru, prenosi AP.

"Filipini ponavljaju obećanje o naporima za dalje mirno rešavanje sporova u cilju unapređenja mira i stabilnosti u regionu", rekao je Jasaj.

Peking je izneo niz osuda uoči presude međunarodnog tribunala o Južnom kineskom moru, gde Kina polaže široka teritorijalna prava.

Tokom višemesečnog sudskog procesa, Peking je pokušavao da diskredituje sud koji uživa podršku UN, za koji tvrdi da nema jurisdikciju u sporu u koji je uključeno nekoliko zemalja.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad skoro svim strateški ključnim vodama u ovom moru, dok istovremeno teritorijalna prava u Južnom kineskom moru polažu i njeni susedi u Jugoistočnoj Aziji.

Da bi ojačao svoju poziciju, Peking je brzo pretvorio grebene u veštačka ostrva na koja mogu da sleću vojni avioni, a prošle nedelje je održao i vojnu vežbu između Paracelskih ostrva i južnog kineskog ostrva Hajnan.

Komentatori kažu da je sporna teritorija, koja obuhvata tri miliona kvadratnih kilometara vodene površine, potencijalo žarište regionalnog sukoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track