SVE O UBISTVU SNAJPERISTE IZ DALASA Napadač se smejao policajcima! Rešili su da pošalju robota ubicu
Foto: Youtube, Profimedia

Kontroverzna taktika

SVE O UBISTVU SNAJPERISTE IZ DALASA Napadač se smejao policajcima! Rešili su da pošalju robota ubicu

Planeta -

Korišćenje robota za likvidaciju ubice petorice policajaca iz Dalasa, prvi poznati slučaj u kojem je američka policija koristila visoku tehnologiju da ubije osumnjičenog, otvorilo je niz etičkih pitanja o potencijalnoj novoj policijskoj praksi.

Dok se i dalje protestuje zbog brzopletog i neopravdanog policijskog ubistva dvojice Afroamerikanaca prošle nedelje, raspravlja se o mogućnosti da kontroverzna metoda isprobana u Dalasu postane deo američke svakodnevice.

Propali pregovori

Dejvid Braun, šef policije u Dalasu koji je odobrio ubilačku misiju robota, objasnio je zašto je na taj način likvidiran snajperista Majka Džonsona koji je nekoliko sati pre toga upucao 11 policajaca, od kojih je pet ubio.

Pregovori s 25-godišnjim napadačem propali su, objasnio je Braun, a pokušaj napada snajperom doveo bi u opasnost druge policajce.

"Rekao sam pripadnicima SWAT da budu kreativni. Plan koji su mi predstavili uključivao je improvizaciju s postavljanjem bombe na robota koji inače koristimo. Poslali su ga nekoliko metara od napadača i potom izazvali eksploziju", bio je veoma transparentan o detaljima šef policije Braun.

Pregovori sa Džonsonom, objasnio je, došli su do tačke kad se ubica pet policajaca rugao pregovaračima.

"Igrao je igrice, smejao nam se, pevušio, pitao nas koliko je policajaca ubio i govorio da je želeo "da nas još skine", otkrio je Braun.

Na robota je nakon nekoliko sati bezuspešnog pregovaranja stavljeno oko pola kilograma eksploziva, dovoljno da Džonson ostane na mestu mrtav.

"Istu odluku doneo bih ponovno", poručio je Braun.

Krizne situacije

Kako ističu stručnjaci, roboti se danas u Americi koriste u gotovo svakoj kriznoj situaciji, od čišćenja Meksičkog zaliva od naftne mrlje do talačkih kriza. Međutim, stručnjaci se ne sećaju da je robot pre korišćen za likvidaciju poput ove, koja otvara nova pitanja o tome kako lokalne policijske snage koriste visoku tehnologiju koja je sve više deo njihova arsenala.

"Nismo videli drugi izlaz. U suprotnom bismo ugrozili živote naših ljudi", objasnio je šef policije Braun.

Mnogi se pitaju da li bi policajci promenili ponašanje ako bi osumnjičenom prilazili uz pomoć robota, odnosno ako ne bi bilo nikakve opasnosti po njih same u konfrontaciji. Mnoge to podseća na korišćenje dronova u američkim ratovima u arapskom svetu.

Jedna od velikih kritika upućenih američkoj policiji jeste upravo to što su američke policijske snage nakon 11. septembra krenule putem militarizacije. SAD na policijske snage godišnje troše, prema nekim izvorima, 100 milijardi dolara. Mnogi roboti koje koristi američka policija stigli su iz programa za transfer viška opreme Ministarstva odbrane.

U sklopu razmene policija je dobila vojne visokorazvijene robote poput Packbota, Talona i MARCbota, koji se koriste u najopasnijim ratnim zonama. Međutim, kopneni roboti se, za razliku od dronova, retko koriste za likvidacije, tvrde stručnjaci, a primarni im je zadatak detekcija i neutralizacija bombi s ciljem spasavanja života.

Robot egzekutor

Ali, nisu svi imali etičkih dilema zbog Braunove odluke. Gradonačelnik Dalasa Majk Roulings pohvalio je odluku kao ispravnu i istakao da se ne bi suzdržavao od takve taktike u budućnosti.

"Ključno je da zaštitimo naše policajce", poručio je Roulins.

Profesor prava iz Vašingtona Rajan Kalo istakao je kako je slanje robota u ubilačku misiju u legalnom smislu jednako slanju naoružanog policajca u takvu misiju. Međutim, prema njegovu mišljenju, robot egzekutor u Dalasu mogao bi uticati na to kako građani gledaju na sve veću integraciju robota u svakodnevni život.

"Očigledno je da ako počnemo koristiti robote za ubijanje, to će izazvati strah ljudi i snažnu reakciju", objasnio je Kalo.

Ipak, taj profesor prava ne smatra da je događaj u Dalasu vesnik početka robotske policijske države.

"Ne očekujem da policija počne da koristi robote, osim u ekstremnim situacijama kao što je bila u Teksasu", izjavio je Kalo.

Agencija Rojters u međuvremenu je objavila da policija širom Amerike traži nove taktike i strategije za novo doba rasnih tenzija, većeg broja masovnih pucnjava i terorističke pretnje. Tako Rojters piše da je nakon Dalasa 13 od 30 najvećih gradova izdalo direktivu prema kojoj policajci stalno moraju biti u paru, što će, jasno je, povećati bezbednost policajaca, ali i smanjiti onu građana.

Policijske uprave velikih gradova većinom su odbile da komentarišu upotrebu robota, ali Indijanapolis je objavio kako razmatra njihovo korišćenje za likvidacijske misije.

Veći nadzor

Prošlog četvrtka i petka u Tennesiju, Džordžiji i Misuriju policiji su postavljene zasede, što je pojačalo osećaj napada i opsade u pojedinim policijskim upravama.

Sindikat policajaca iz Denvera zatražio je da policajci nose punu opremu tokom manjih protesta i da budu naoružani jurišnim puškama AR-15 prilikom patroliranja u međunarodnoj vazdušnoj luci Denver. Pojedine policijske uprave već najavljuju da će policija dugoročno povećati nadzor i proširiti krug delovanja na velikim događajima.

"To će sigurno izazvati pritužbe građana zbog kršenja Ustavom zagarantovanih prava na slobodno okupljanje, ali to je jedini način da garantujemo sigurnost", tvrde šefovi policija najvećih gradova.

Vojna tehnologija u policijskim rukama

Robota Androsa Mark 5A-1 proizvodi Remotek. Radi se o svestranom robotu za vojne i policijske potrebe koji može ispuniti niz različitih zadataka, a moguće ga je opremiti s različitim oružjima i opermom, prema prirodi misije koja mu je namenjena.

Sposobnosti i oprema

  • Nadzorna kamera sa stabilizacijom slike, 26x optičko zumiranje, 12x digitalno
  • Kamera na ruci za hvatanje, 10x optičko zumiranje, 4x digitalno
  • Višestruki nastavci za alate i kamere
  • Ruka za hvatanje
  • Periskop za kameru
  • Točkovi i gusenice za prelazak preko jaraka, penjanje uz stepenice

Moguće naoružanje

  • Sačmarica
  • Lanser za suzavac
  • Čekić za razbijanje prozora
  • Makaze za rezanje kablova
  • Bušilice i pile
  • Rendgenska kamera
  • Bacač 37-milimetarskih ili 40-milimetarskih granata
  • Opcije za upravljanje
  • Optički kabl
  • Radio prijemnik
  • Električni kabl

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track