(VIDEO) NOVO SUPERMOĆNO ORUŽJE PROTIV DŽIHADISTA: Pogađa bombaša čak i kad juri na motoru
Foto: Printscreen Twitter

Brajmstoun 2

(VIDEO) NOVO SUPERMOĆNO ORUŽJE PROTIV DŽIHADISTA: Pogađa bombaša čak i kad juri na motoru

Planeta -

Kraljevske vazdušne snage (RAF) najavile su novo oružje u ratu protiv Islamske države u obliku projektila Brajmstoun 2.

Svaki projektil vredi 105.000 funti (126.243 evra), a novo britansko oružje u ratu protiv terorista ispaljivaće avioni Tornado GR4 koji lete iznad Iraka i Sirije.

Novi projektili jednako su razorni kao njihovi prethodnici, ali u poređenju sa njima imaju precizniji sistem navođenja pa će moći da pogodi i male mete u pokretu, na primer bombaša samoubicu koji na motoru juri prema meti.

Sistem navođenja može da razlikuje metu od civila ili drugih pokretnih objekata u blizini, a dizajnirani su kako bi eliminisali terorističke vođe, jednog po jednog.

Projektil može da prati metu koja se kreće brzinom do 112 kilometara na sat, a eksplozija je snažna i usmerena, čime se smanjuje rizik kolateralnih žrtava.

Britansko ministarstvo obrane je u saopštenju obrazložilo da projektili mogu da uništavaju pokretne i nepokretne mete, od bunkera do meta na točkovima.

Ministar obrane Filip Dan rekao je i da će investicija od 170 miliona funti (204 miliona evra) u nove projektile dati Velikoj Britaniji veliku prednost na bojnom polju, ali će i osnažiti ekonomiju. Projektili će postati raspoloživi od 2018.

(Net.hr/ Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track