(VIDEO) SVETSKE DIPLOMATE ŠOKIRANE IZBOROM DŽONSONA: Možda nas Britanci samo zaje.avaju?!
Foto: AP

(VIDEO) SVETSKE DIPLOMATE ŠOKIRANE IZBOROM DŽONSONA: Možda nas Britanci samo zaje.avaju?!

Planeta -

Bivši londonski gradonačelnik Boris Džonson najveće je iznenađenje u novoj vladi Tereze Mej. Čovek koji je jednom prilikom opisao Hilari Klinton kao sadističku medicinsku sestru danas je preuzeo vođstvo britanske diplomatije.

Za američkog predsednika Baraka Obamu sugersao je da zbog kenijskog porekla ne voli Veliku Britaniju a sve nakon pomeranja biste Vinstona Čerčila iz Ovalne sobe u Beloj kući.

U kolumni za Sun napisao je: "Neki kažu da je to simbol kenijske mržnje britanskog carstva, a Čerčil je bio jedan od najvatrenijih branitelja Carstva".

Politički analitičar Ian Bremer izrazio je iznenađenje Džonsonovim imenovanjem na Tviteru. "Možda nas Britanci samo za*ebavaju! Vjerojatno smo i zaslužili", napisao je Bremer.

Krajem 2007. godine rekao je da Hilari Klinton ima obojenu plavu kosu i napućene usne.

"Ima plave oči kao neka sadistička sestra u psihijatrijskoj ustanovi", rekao je Džonson aludirajući na sestru Ratčet iz filma Let iznad kukavičjeg gnezda.

Američke diplomate gotovo očekivano su reagovali na Džonsonovo imenovanje. Portparol ministarstva spoljnih poslova SAD Mark Toner jedva se suzdržavao od smeha na konferenciji za novinare dok je odgovarao na pitanja o saradnji s Džonsonom. U nekoliko navrata se nasmejao pre nego što je uspeo da kaže SAD raduje dobroj saradnji s novim britanskim šefom diplomatije.

Ove godine Džonson je uporedio Evropsku uniju sa osvajačkim pohodima Napoleona i Adolfa Hitlera. Projekat ujedinjenja Evrope pod zastavom Unije, Džonson je optužio da pokušava oživeti Rimsko carstvo.

"Napoleon i Hitler i brojni drugi pokušali su isto i uvek završi tragično. EU je pokušaj toga samo drugim metodama", napisao je Džonson.

Predsednik Saveta EU Donald Tusk rekao je da je Džonson prešao sve granice. Dopisnica nemačke državne televizije iz Brisela En Gelink kaže da Džonsona iskreno mrze u središtu političke moći Unije. Na teret mu se stavljaju i brojne laži izrečene tokom kampanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, poput tvrdnje o ulaganju miliona funti, koje sad daju Uniji, u zdravstveni sistem.

Za vreme izbora za gradonačelnika Londona 2008. Džonson je morao da se izvini zbog nekih ranijih izjava. Naime, 2003. godine kritikovao je je putovanja Tonija Blera .

"Kakvo je olakšanje za Blera da iziđe van granica Engleske. Navodno je i kraljica zavolela Komonvelt zbog razdraganih gomila i crnčića koji mašu zastavama."

Johnson je iskoristio riječ "pickaninny" koja u Velikoj Britaniji ima rasističke konotacije za opis crne dece.

2005. godine u kolumni za britanski Telegraf napisao je da Velika Britanija ne treba da se boji Kine.

"Kina nikad neće dominirati svetom. U poređenju s Britanskim carstvom ili novim američkom imperijom, kineski kulturalni uticaj je ravan nuli".

Korisnici kineskih društvenih mreža nisu zaboravili njegove brojne gafove, pa su neki Britanci dobili posprdne poruke. "Tvoj novi šef je mamlaz", prenosi Gardijan koju je dobio neimenovani službenik brutanske ambasade u Pekingu.

Ni bivši švedski premijer Karl Bilt nije ostao ravnodušan na Džonsonovo imenovanje.

"Voleo bih da je reč o šali, ali bojim se da nije", napisao je Bilt na Tviteru.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track