AZURNA OBALA: Raj za turiste i leglo radikalnog islamizma
Foto: Reuters

Na meti džihadista

AZURNA OBALA: Raj za turiste i leglo radikalnog islamizma

Planeta -

Azurna obala, kojoj pripada i Nica, poprište smrtonosnog sinoćnog napada, godinama je uporište radikalnog islamizma i jednog od najvećih regrutera džihadista u Francuskoj.

Za napad u Nici, koji su vlasti okarakterisale kao teroristički, još niko nije preuzeo odgovornost, ali način na koji je izveden, kao i činjenica da se dogodio na francuski nacionalni praznik ukazuju na džihadističke grupe poput Islamske države i Al Kaide.

Omara Omsena iz Nice, čije je pravo ime Umar Dijabu, antiterorističke službe smatraju važnim regruterom novih džihadista za borbe u Siriji i pripadnikom islamističke ćelije Forzan Aliza, koju su vlasti razbile 2012. godine. Dijabu, bivši prestupnik senegalskog porekla, autor je propagandnih video snimaka, a proglasio se za radikalnog imama u Nici pre nego što se pridružio džihadistima u Siriji 2013. godine.

On je potvrdio da se bori na strani Nusra fronta, sirijskog ogranka Al Kaide, a uprkos glasinama o njegovoj smrti, pojavio se početkom juna na francuskoj televiziji Frans 2 (France 2).

Novinar Romen Butiji stupio je u kontakt s njim, najpre preko rodjaka, a onda i putem društvenih mreža, da bi zatim poslao svog snimatelja u njegov kamp u Siriji da razgovara s komandantom ćelije od 30-ak mladih Francuza, većinom poreklom iz Nice.

Dijabuovo ime pominjalo se i u martu ove godine, prilikom hapšenja Jusefa E, osumnjičenog za planiranje "napada" u Francuskoj, naveli su izvori bliski istrazi.

Jusef E. osuđen je u martu 2014. godine s još dvojicom muškaraca, zbog planiranja odlaska u džihad u Siriju. Njih trojica su 2011. s Dijabuom razgovarali o putu na sirijsko ratište.

Nica je i ranije bila na meti pretnji džihadista. U februaru prošle godine, Musa Kulibali izbo je trojicu policajaca koja su obezbedjivala Jevrejski dom kulture, a napad je po sopstvenom priznanju izveo iz mržnje.

Istraga o islamističkoj ćeliji razbijenoj 2012, rasvetlila je i planiranje napada na učesnike karnevala u Nici, naveli su izvori bliski istrazi.

EKSKLUZIVNO: ISTINA O KRVNIKU IZ NICE On je sin radikalnog islamiste iz Tunisa! I ne samo to...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track