IRANSKI MEDIJI TVRDE: Erdogan sleteo u Teheran, sprema se da ode u Katar
Foto: Reuters, 02.03.2016.

Neizvesnost

IRANSKI MEDIJI TVRDE: Erdogan sleteo u Teheran, sprema se da ode u Katar

Planeta -

TEHERAN - Iranska novinska agencija IRNA tvrdi da je turski predsednik sleteo u Teheran, odakle će sa porodicom produžiti u Katar. Ova informacija nije zvanično potvrđena.

Ranije večeras, Erdogan je dao izjavu sa nepoznate lokacije za SNN Turk i poručio da je puč pokušaj manjine u okviru vojske.

Rekao je da je ovo čin koji su ohrabrile "paralelne strukture".

Na pokušaj puča biće dat odgovrajući odgovor, izjavio je mobilnim telefonom za SNN Turk i pozvao građane da izađu na ulice.

Nekoliko sata od kako su svetske agencije prenele vest o vojnom puču u Turskoj, nije poznato gde se nalazi turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. On se večeras nije pojavio u javnosti, osim što se obratio naciji sa nepoznate lokacije za SNN Turk i poručio da je puč pokusaj manjine u okviru vojske.Rekao je da je ovo čin koji su ohrabrile "paralelne strukture". Na poklusaj puča biće dat odgovrajući odgovor, izjavio je mobilnim telefonom za SNN Turk i pozvao građane da izađu na ulice.

On je pozvao građane da se ujedine kako bi se odgovorilo na pokusaj puca, prenosi Rojters.Veruje da će ova situacija biti resena u najkraćem roku.Mediji su ranije večeras javili da je Erdogan na odmoru na jugu zemlje, u Bodrumu odakle je krenuo ka istanbulskom aerdoromu ili u Ankaru.Iranska novinska agencija IRNA javila je večeras da je turski predsednik sleteo u Teheran, odakle će sa porodicom produžiti u Katar, a ova informacija nije zvanično potvrđena.

Ključne figure vladajuće partije uključujući predsednika Erdogana i premijera Jildirima nalaze se na sigurnom i njihova lokacija neće biti otkrivena iz bezbednosnih razloga, preneli su strani mediji.Ranije je javljeno da je on na odmoru na jugu zemlje u Bodrumu odakle je krenuo ka istanbulskom aerdoromu ili u Ankaru.

Zapadni mediji posle toga su preneli da je predsednik privatnim avionom možda sleteo u Grčku, kao i da je navodno zatražio azil u Nemačkoj i da je njegov avion čekao da dobije prava za sletanje što mu je odbijeno, što je potvrdio i vojni izvor za NBC.

Erdogan i nemačka kancelarka Angel Merkel imaju poseban vid saradnje budući da je Turska pristala na briselski sporazum o migrantima koji je inicirao Berlin. Ipak, niko iz nemačkog državnog vrha nije se obratio javnosti da potvrde da li je turski predsednik zaista zatražio azil u toj zemlji, prenosi beogradski dnevnik.Nakon toga, kružile su informacije da je Erdogan pokušao da odleti za London pošto je odbijen od strane Nemačke, javio je NBC.

Nijedna od tih informacija nije potvrđena.U međuvremenu se preko aplikacije "fejs tajm" oglasio i sam Erdogan rekaviši da je "i dalje predsednik" i pozvao narod da "izađe na ulice i brani demokratiju".U Turskoj se uporedo odvija i rat informacijama, mediji odani režimu takođe prenose da je predsednik van ikakve opasnosti i da se priprema da se obrati naciji.Kancelarija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana neće da obelodani lokaciju na kojoj se predsednik nalazi, ali tvrdi da je na sigrunom mestu, javio je AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track