SVET PRATI POD BUDNIM OKOM DEŠAVANJA U TURSKOJ: Lideri mnogih zemalja pružaju podršku Erdoganu
Foto: Reuters 14 Jan 2016

Pokušaj državnog udara

SVET PRATI POD BUDNIM OKOM DEŠAVANJA U TURSKOJ: Lideri mnogih zemalja pružaju podršku Erdoganu

Planeta -

Turska demokratija mora se poštovati i Berlin podržava izabranu vlast u Ankari, rekao je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel posle pokušaja udara frakcije turske vojske, a predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da se napetosti ne mogu rešavati oružjem.

"Treba sve učiniti da se zaštite ljudski životi", kaže se u poruci portparola nemačke kancelarke Stefena Seiberta.On je rekao da je Merkelova u bliskom kontaktu s ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom i ministrom privrede Zigmarom Gabrijelom i da Berlin podržava izabranu tursku vladu.

Predsednik Evropskog veća Donald Tusk rekao je nakon pokušaja udara u Turskoj da se napetosti ne mogu rešavati oružjem i da bi posledice pokušaja udara bile ključne za celu regiju i za odnose između Evropske unije i Turske.

U zajedničkom saopštenju predsednika Tuska, predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i šefice evropske diplomatije Federike Mogerini navodi se da "EU u potpunosti podržava demokratski izabranu vladu, državne institucije i pravnu državu".

Evropska unija takođe je pozvala na "brzu obnovu ustavnog poretka" posle pokušaja puča.

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je u subotu da se turska demokratija mora poštovati."Čvrsto se nadam da će se situacija brzo normalizovati i da će se ponovo uspostaviti red i mir", dodao je Abe.

Kina je pozvala Tursku da nakon pokušaja udara ponovo uspostavi red i stabilnost što je pre moguće. Vlada Sjedinjenih Američkih Država pozvala je sinoć na podršku demokratski izabranoj vlasti u Turskoj.Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na puno poštivanje demokratskih institucija i Ustava Turske. Rekavši da prati situaciju, izrazio je podršku predsedniku Erdoganu i njegovoj Vladi i pozvao na suzdržanost i mir.

Državni sekretar SAD Džon Keri takođe je na Tviteru uputio podršku Turskoj i njenim demokratski izabranim institucijama.Reagovao je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, kazavši da se nada da u Turskoj neće doći do krvoprolića, a britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je rekao da je "vrlo zabrinut" zbog događaja u Turskoj.Iran je takođe izrazio duboku zabrinutost zbivanjima u Turskoj, kao i mnoge druge zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track