NOVA BRITANSKA PREMIJERKA ŠOKIRALA: Da, spremna sam da naredim nuklearni napad
Foto: Youtube/Printscreen

Ne bi joj smetale žrtve

NOVA BRITANSKA PREMIJERKA ŠOKIRALA: Da, spremna sam da naredim nuklearni napad

Planeta -

Nova britanska premijerka Tereza Mej bez ikakvog oklevanja je izjavila da bi naredila nuklearni napad koji bi ubio stotine hiljada ljudi, ako bi smatrala da je to potrebno učiniti.

Taj odgovor je dala tokom parlamentarne rasprave o obnovi britanskog nuklearnog programa Trident. Britanski mediji prenose kako mnogi nagađaju da je reč o potezu vlade čiji je jedini cilj privući pažnju na sve veći jaz između šefa laburista Džeremija Korbina i većine zastupnika laburista u britanskom parlamentu.

Pitanje o nuklearnom napadu, na koje je Mej odgovorila, postavio je zastupnik škotskog SNP-a, Džordž Kerevan. "Jeste li spremni da odobrite nuklearni napad koji bi ubio stotine hiljada muškaraca, žena i dece?", pitao je Kerevan.

"Da", poručila je Mej i dodala da je smisao nuklearnog programa kao sredstva za odvraćanje, da je neprijatelj svestan da ste spremni da ga upotrebite.

"Odbaciti britansko nuklearno oružje bio bi čin velike neodgovornosti", dodala je Mej i isto tako prozvala protivnike sistema Trident da su "prvi u odbrani neprijatelja Velike Britanije".

Tereza Mej zapravo je prva koja je s mesta premijera tako jasno odgovorila na pitanje upotrebe nuklearnog oružja, jer su njeni prethodnici uvek izbegavali da daju odgovor na to hipotetičko pitanje.

Mej je znala da će Korbin izneti svoje mišljenje, koje je suprotno njenom, što je i učinio."Neću donositi odluku koja će ubiti milione nevinih ljudi. Ne verujem da je pretnja masovnim ubistvom legitiman način ophođenja u međunarodnim odnosima", poručio je.Odluku o glasanju za obnovu sistema Trident postavio je zapravo bivši britanski premijer Dejvid Kameron, koji je sedeo tri reda iza Mej, ne izgovorivši nijednu reč.

Britanski parlament treba da odobri trošak od oko 30 milijardi funti za obnovu četiri Trident podmornice, koje su opremljene nuklearnim balističkim raketama. U bilo koje doba dana ili noći, jedna od njih je aktivna na moru i u patroli.

Sistem Trident je uvela "Čelična ledi" Margaret Tačer, kupivši ga od SAD, kao poslednju liniju odbrane protiv zemalja propalog Varšavskog pakta.

(Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track