KURDI POSTAVILI ULTIMATUM DŽIHADISTIMA: Imate 48 sati da napustite sirijski grad Manbidž
Foto: Reuters

Provincija Alepo

KURDI POSTAVILI ULTIMATUM DŽIHADISTIMA: Imate 48 sati da napustite sirijski grad Manbidž

Planeta -

Alijansa kurdsko-arapskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF), pod patronatom SAD, dala je Islamskoj državi (ISIL) rok od 48 sati da napusti sirijski grad Manbidž, teroristički bastion u provinciji Alepo.

SDF navodi da ima za cilj zaštitu života civila u Manbidžu, džihadističkim bastionu u provinciji Alepu.Ultimatum je usledio nakon što su u vazdušnim udarima na čelu sa SAD nedaleko odatle ubijene na desetine civila, javlja AFP.

Napadi koje je u utorak izvela zapadna koalicija koja se bori protiv ISIS u Siriji i Iraku izazvali su snažna reagovanja i lokalne proteste, navodi francuska agencija, podsećajući da je sirijska opozicija pozvala koaliciju na čelu sa SAD da obustavi napade, a međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava zatražile su temeljnu istragu.

Alijansa SDF pokušava da istera ISIL iz Manbidža od juna.

"Ova inicijativa je poslednja šansa da članovi ID, koji su pod opsadom, napuste grad", saopštio je Vojni savet Manbidža, koji je deo SDF.

U saopštenju se navodi da SDF, u cilju zaštite života i imovine civila i zaštite grada od uništenja, prihvata inicijativu prema kojoj bi pripadnici IS napustili grad sa ličnim lakim naoružanjem.Tu inicijativu su najpre prošle nedelje pokrenuli plemenski lideri u Manbidžu, rekao je komandat SDF francuskoj agenciji, dodajući da je SDF doneo odluku nakon što je ISIL upotrebila stanovnike kao ljudske štitove, a mediji izvršili pritisak, a cilj odluke je da se zaštite svi civili koji su ostali u gradu.

U saopštenju se, takođe, civili pozivaju da pokušaju da napuste Manbidž ili da se udalje od zona u kojima se odigravaju sukobi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track