PUTINOV PRVI VOJNIK: Govori 9 svetskih jezika, ima kolekciju mačeva, svira gitaru, slika...
Foto: Fonet/AP 16 Jul 2013

Sergej Šojgu

PUTINOV PRVI VOJNIK: Govori 9 svetskih jezika, ima kolekciju mačeva, svira gitaru, slika...

Planeta -

On je gitarista, slikar, poliglota, kolekcionar, vatreni fudbalski i hokejaški navijač, čak i stručnjak za istoriju. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je čovjek brojnih talenata, pišu ruski mediji.

Kad se ne bavi gorućim pitanjima - borbe protiv takozvane Islamske države u Siriji, napetim odnosima s NATO savezom ili generalno politikom u zemlji, ruski ministar obrane Sergej Šojgu, čovek od poverenja ruskog predsednika Vladimira Putina, uživa u svojim hobijima.

Šojgu je inače najdugovječniji ruski funkcioner u post sovjetskoj eri, a u sve to vreme služio je na vrlo važnim državnim funkcijama, uključujući i ministarstva za hitne intervencije te kao guverner moskovske regije.

Ipak, kad Sergej Šjogu (61) ne radi, opušta se uz svoje brojne hobije.

Šojgu je otac dve ćerke i vatreni fudbalski hokejaški navijač. Izrazito voli da slika. Šojgu je i vatreni kolekcionar srednjevekovnog naoružanja, poput mačeva, samurajskih mačeva i bodeža. Stručnjak je za rusku istoriju, odnosno period istorije vezan za vladavinu Petra Velikog.

Vešt je svirač gitare i tečno govori čak devet svjetskih jezika, uključujući engleski, japanski, kineski i turski.

Šojgu je rođen 21. maja 1955. godine u Čadanu, u pokrajini Tuva. Otac mu je bio pripadnik domorodačkog tuvanskog stanovništva, a majka Ruskinja. Često se vraća u svoj rodni kraj kako bi se opustio.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track