NAPADAČ IZ MINHENA NAJAVIO MASAKR Komšinica: Rekao mi je sve ću vas pobiti!
Foto: PS FB

Čitao knjige o masovnim ubicama

NAPADAČ IZ MINHENA NAJAVIO MASAKR Komšinica: Rekao mi je sve ću vas pobiti!

Planeta -

Ubica iz Minhena, 18-godišnji David Ali Sonbol, navodno je najavio da će pobiti sve svoje školske drugove, a policija je danas otkrila kako je napad planirao čitavih godinu dana.

Pošto se s posvađao sa drugovima iz škole, David je pretio 14-godišnjakinji koja živi u njegovom kvartu "Sve ću vas pobiti". To se navodno dogodilo samo nekoliko nedelja pre kobnog napada u petak.

"Nije bio popularan u školi, imao je tek dva-tri prijatelja s kojima se družio. Posle svađe s drugovima iz odeljenja, rekao je da želi da sprovede masakr. Kazao je "Sve ću vas pobiti" , ispričala je mlada komšinica.

Foto: AP
Foto: AP

Ista devojka videla je napadača u kvartu samo nekoliko sati pre nego što je izveo napad.

"Samo je stajao i gledao u pod. Uglavnom bi mi se javljao kad bi me video, ali ovaj put nije me ni pozdravio", ispričala je ona.

Osim izjava ove poznanice, jedan Alijev bivši školski drug takođe je ispričao da je imao problema s vršnjacima. On tvrdi da su ga u školi zlostavljali te da je uvek obećavao da će se "osvetiti svojim mučiteljima". On i još nekoliko vršnjaka su nedugo posle napada raspravljali o tome na jednoj internet stranici. Među objavama je bila i ova:

"Znam ovog j*****g lika, njegovo ime je Sonbol. Išao je u razred sa mnom. Uvek smo ga "imali na piku" u školi, a on je uvek tvrdio da će se osvetiti ", pisalo je u objavi koji je uskoro izbrisana.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

S obzirom na ove indicije o "zlostavljanju", vlasti istražuju da li se napadač osetio zlostavljanim od strane svojih vršnjaka, i to tokom razdoblja koje je trajalo više godina, rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Maizir.

S obzirom na činjenicu da su većina žrtava masakra tinejdžeri (čak 6 od 7 ubijenih za koje se znaju godine), policija takođe istražuje da li je ciljano gađao osobe svojih godina. Naoružan poluautomatskim Glokom-17 samo je za jednim stolom ubio četvoro mladih ljudi, dve osobe s Kosova i dve iz Turske, od kojih niko nije bio stariji od 15 godina.

Zidojče Cajtung je danas pisao da je oružje nabavio preko "darkneta", a navodi se i da je posle pregleda njegovog kompjutera na hard disku pronađen manifest zloglasnog norveškog masovnog ubice, neonaciste Andersa Brejvika.

Foto: AP
Foto: AP

Već se u subotu sumnjalo da je Brejvik bio njegova inspiracija zbog činjenice da je napad izveo na petu godišnjicu njegovog masakra na ostrvu Utoji, kada je ubio 77 ljudi. Takođe je objavljeno da je kao profilnu sliku na vac apu Sonboli postavio upravo Brejvikovu fotografiju.

U subotu su se takođe pojavili podaci, o čemu smo pisali, da je Ali namamio svoj žrtve u MekDonalds preko lažnog Fejsbuk profila na kome je napisao da će im kupiti hranu i piće. U poruci je zamolio ljude da dođu oko 16 sati u centar i dodao: "Daću vam nešto ako želite, ali ne previše skupo".

Foto: AP
Foto: AP

Videvši poruku, jedan od poznanika napadača navodno je odgovorio na nju:

"Ovo je lažni profil Alija Sonbolija. Nemojte se previše nadati. Dečko je psihološki nestabilan i samo traži pažnju", napisao je Lukas Dor.

Osim veze sa Brejvikom, pretraga napadačeve sobe otkrila je nezdravu opsednutost masovnim ubistvima, među kojima je i knjiga koja se bavila tom tematikom. Zbog svih ovih indicija policija je takođe isključila bilo kakvu povezanost napadača s notornom Islamskom državom.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track