TAJNI ŽIVOTI BOGATIH ŠEIKA: Zavisnost od seksa, droga i superbrza kola deo su njihove svakodnevice
Foto: Profimedia

ARAPSKI PLEJBOJI

TAJNI ŽIVOTI BOGATIH ŠEIKA: Zavisnost od seksa, droga i superbrza kola deo su njihove svakodnevice

Planeta -

Smrt šeika Rašida, najstarijeg sina šeika Mohammeda, koji vlada Dubaijem, razotkrila je koliko lude živote vode arapski bogataši

Kada je u Dubaiju krajem prošle godine preminuo, najstariji sin vođe Dubaija šeika Mohammeda kraljevska porodica iz naftom bogatih Ujedinjenih Arapskih Emirata nadala se kako će posle njegove smrti prestati višegodišnje spekulacije o tome je li šarmantan i glamurozan princ Rašid, koji je sa samo 33 godine preminuo od srčanog udara, bio zavisnik o drogu i seks.

Priče o njegovom životu dolazile iz slike kakvu je ostavljao u javnosti. Vodio je blistav život ispunjen konjskim trkama, brzim automobilima i lepim ženama.

Ali na zapadu je upravo njegova smrt pružila uvid u stil života kakav vode bogati arapski plejboji koji svakog leta preplavljuju zapad kako bi izbegli nesnosne vrućine Bliskog istoka. A pritom troše ogromne količine novca.

Navodna ponašanja nekih arapskih šeika izašla su na svetlo pošto je jedan od viđenijih arapskih plejboja, saudijski princ Majed Abdulaziz Al Saud prvobitno optužen da je pokušao da natera svoju radnicu na oralni seks, posle čega je otkriveno da je zapravo pokušavao da navede pet žena da spavaju s njim.

Ovaj ozbiljan skandal izbio je svega nekoliko nedelje pošto je šeik Kalid bin Hamad al Tani iz vladajuće porodice u Kataru pobegao iz SAD i to kada je optužen da je ogromnom brzinom jurcao Ferarijem kroz Los Anđeles.

Stanovnici Londona su za razliku od drugih, itekako navikli na takvo ponašanje, jer milioner ritualno preplavljuju grad u letnim mesecima kad su ulice pune skupocenih automobila koje plejboji iz Katara, Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata vazdušnim putem prevoze u London, po ceni od 30.000 dolara. London tad, na zaprepašćenje lokalnih aristokrata, preplavljuju Arapi koji, premda vole da se hvale svojim bogatstvom, isto tako žele da zadrže privatnost.

"Većina ovih mladića stara je između 21 i 25 godinu i raspolažu pravim bogatstvom. Dođu da se opustie u Londonu jer kod kuće žive prilično strogim, dosadnim životom. Tako da se ovde izluduju preko leta pre nego se vrate kući i ožene", objašnjava Daniel Holvort koji im je na raspolaganju dok su u Londonu.

On takođe napominje da su veoma zahtevni klijenti: "Sve što žele moraju da dobiju odmah, sutra je prekasno".

Dalje tvrdi da mnogi od njih odsedaju u kućama i zgradama koje sami poseduju, iako mnogi preferiraju odlazak u Dorsčester hotel, budući da se ispred njega prostire veliko parkiralište na koje mogu da smeste svoj limene ljubimce.

"Većina njih je zatvorena. Nije da su paranoični, ali vole da zadrže svoju privatnost za sebe. Ne žele da drugi znaju ko su ili šta rade. Često odgovaraju na pitanja s jednom rečju. Srećni su kad im ljudi gledaju automobile, ali neće odati svoje ime tek tako bilo kome", kaže Holvort.

Mnoge, pogotovo starije građane, živciraju zbog svoje jurnjave u skupim i glasnim automobilima. Tako je jedan penzioner nedavno optužen da je ogrebao ključem jedan od skupocenih superauta. U svoju obranu, starčić je odgovorio da je bio frustriran zbog bolne glasnoće automobila i da nije mogao da uradi ništa drugo nego ga izgrebe jer policija nije želela da mu pomogne.

Pokojni šeik Rašid, koji je pohađao Sendhurst, kamp za trening britanskih vojnih oficira, takođe je redovno posećivao London. S obzirom na očevo bogatstvo, ali i lično, za koje je Forbs procenio da vredi 1.9 milijardi dolara, nije čudno da je čak i prema standardima drugih arapskih plejboja, Rašidovo bogatstvo bilo značajnih razmera, pa je mogao da priušti nezaboravne zabave u londonskim hotelima.

Iako život na visokoj nozi na zapadu iskuse većinom muškarci, i ženske članice kraljevske porodice sklone su obilasku evropskih metropola. Doduše, one zbog šopinga preferiraju Pariz i odsedaju u Džordži V ili Plazi Atene. Jedini problem s kojim su se susretale jeste plaćanje.

Tako je princeza Maha bint Mohamed bin Ahmed al Sudairi, svastika pokojnog kralja Abdulaha, pokušala da pobegne iz hotela s pet zvezdica u Parizu u kome je s društvom zauzimala 41 sobu tokom pet meseci, ostavljajući za sobom račun težak više od sedam miliona dolara.

Navodno je u narednih 48 sati starija osoba iz kraljevske porodice podmirila račun, a Mahi je zauvek zabranjeno da napusti Saudijsku Arabiju.

Šeik Rashid takođe je pao u nemilost oca na sličan način 2008. godine. Navodno je bio uključen u ubistvo, zbog čega je izgubio pravo da bude naslednik, pa je njegovo mesto preuzeo mlađi brat šeik Hamden. Iako priča o ubistvu nikad nije dokazana.

Poslednih godina života Rašidu je retko dopušteno da napušta Dubai, pa su bila ograničena i njegova putovanja u London. 2011. je navodno poslat i na odvikavanje, pa je od tada bio izvan dosega i pogleda javnosti.

Ako je neko i kritikovao odluku šeika Mohameda da liši najstarijeg sina njegove rođenjem dobijene titule, sad više nemaju šta da prigovore. A u međuvremenu, mlađe generacije nastavljaju s izlascima, opijanjima, brzim autobomilima i svime onime što zabavlja bogatu mladež Bliskog istoka.

(Express.hr/Daily Beast)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track