Najnovije vesti

MERKELOVA GUBI IZBORE ZBOG MIGRANATA: Sve veći priliv izbeglica ugrozio poziciju premijerke
Foto: Profimedia

Izbeglička kriza

MERKELOVA GUBI IZBORE ZBOG MIGRANATA: Sve veći priliv izbeglica ugrozio poziciju premijerke

Planeta

Serija terorističkih napada u Nemačkoj prošle nedelje od kojih su tri izvršili tražioci azila odrazila se i na kancelarku Angelu Merkel budući da su njeni politički rivali odmah požurili da je žestoko kritikuju za liberalnu politiku prema azilantima, i prošlogodišnju odluku da otvori granice za one koji beže od rata i progona, ocenjuju nemački mediji.

"Izgledalo je da Merkelovoj ide dobro, ali situacija se dramatično promenila za 10 dana između napada u Nici i samoubilačkog napada u Ansbahu u nedelju", piše dnevnik "Zidojče cajtung" povodom napada za koje je odgovornost preuzela takozvana Islamska država (ID).

 

Kancelarka ima razloga da još jednom strahuje da će je birači kazniti s obzirom da predstoje izbori u septembru, dodaje list. Njeni saradnici su odmah ukazali da su trojica od četvorice napadača stigla u Nemačku pre rekordnog talasa izbeglica koji je u Nemačkoj doneo više od milion ljudi, navodi Radio Dojče vele.

 

Ipak Herst Zehofer, konzervativni premijer Bavarske gde su se dogodila tri od četiri napada doveo je u pitanje princip da azilante ne treba vraćati u ratne zone.

 

"Moramo ozbiljno da razmotrimo kako takve ljude treba tretirati ako kršse zakon ili predstavljaju pretnju," rekao je on listu Menhner merkur. Zehofer, lider Hrišcansko socijalne unije, bliske Hrišcansko demokratskoj uniji Merkelove, odavno je glasni kritičar priliva izbeglica koji obično prvo stižu u Bavarsku.

 

Zehofer je ojačao bezbednost na aerodromima i železničkim stanicama posle napada u Ansbahu, ali Berlin odbija pozive na donošenje novih bezbednosnih zakona, a Merkelova je pokušala da na druge prenese svoje spokojstvo time što je ostala u svojoj vikendici severno od Berlina ove nedelje. Najtiražniji nemački dnevnik Bild koji je i inače podržavao stav Merkelove o izbeglicama, pohvalio je njen pristup, navodi Rado Dojče vele.

 

"Znači Islamska država je donela terorizam u Nemačku. To je moralo na kraju da se dogodi. Nemačka nije mogla da ostane mirno ostrvo sa ili bez izbeglica," naveo je list u uvodniku. Međutim s približavanjem lokalnih izbora u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji 4. septembra i izbora u Berlinu 18. septembra, njena strategija je riskantna, navode mediji i ukazuju da desničarska, populistička AfD namerava da postigne dobar rezultat upravo u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji i zada udarac Merkelovoj pred opšte izbore.

 

Ako se strah učvrsti među građanima posle napada, racionalni stav Merkelove bi se mogao pokazati kao nedovoljan, smatra Martin Emer, profesor političke komunikacije na Slobodnom univerzitetu u Berlinu, prenosi AFP.

 

"Politika mora da pokrije oba askpekta, emotivnu stranu u kojoj uverljivo obećavate da ćete zaštiti građane i zasnovanost na činjenicama kako bi to obezbedili", rekao je on.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...