Vojnik pobio 100 drugova, digao se u vazduh
Foto: Rojters

Samoubilački napad

Vojnik pobio 100 drugova, digao se u vazduh

Planeta -
Sve žrtve su oficiri i vojnici. Aktivirao eksploziv među kolegama dok su se pripremali za paradu

SANA - Najmanje 100 vojnika je poginulo, a 300 ih je ranjeno u Sani u samoubilačkom napadu muškarca obučenog u vojnu uniformu koji je aktivirao eksploziv među kolegama dok su se pripremali za paradu, rekli su vojni izvori.

Očevici navode da su delovi tela žrtava rasuti svuda po Trgu Sabin, na kojem je odjeknula eksplozija i gde se obično održavaju velike parade.

To je najsmrtonosniji napad u Jemenu otkad je novoizabrani predsednik Abdrabuh Mansur Hadi obećao da će iskoreniti Al Kaidu iz nemirnih provincija na jugu i istoku zemlje, naveo je AFP.

Lekari su rekli da je ubijeno 96 vojnika, dok su ranjenici prebačeni u nekoliko bolnica u Sani. Napadač još nije identifikovan i zasad niko nije preuzeo odgovornost za snažnu eksploziju, koja je izazvala paniku među stanovništvom.

inistar odbrane Mohamed Naser Ahmed bio je na mestu napada, ali nije povređen, rekli su isti izvori.

Samoubica je aktivirao eksploziv dok se nalazio među svojim kolegama koji su se pripremali za paradu povodom obeležavanja 22. godišnjice ujedinjenja severnog i južnog dela Jemena.Predsednik Abd Rabo Mansur Hadi trebalo je da prisustvuje današnjoj paradi na trgu Sabin i održi govor. "Sve žrtve su oficiri i vojnici", rekao je jedan vojni izvori agenciji Frans pres, dodajući da ima i na desetine ranjenih.Na mestu napada nalaze se vozila hitne pomoći, a snage bezbednosti blokirale su taj deo grada. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Ovo je prvi napad takvih razmera od dolaska na vlast Hadija u februaru ove godine. On je obećao beskompromisnu borbu protiv Al-Kaide.

Na poprište napada su upućene desetine ambulantnih vozila, a snage bezbednosti su blokirale čitavo područje.

Vojna parada je, prema planu, trebalo da bude održana sutra i bilo je predviđeno da predsednik Hadi tom prilikom održi govor, ali nije izvesno da li će događaj biti održan.

Samoubilački napad izveden je 10 dana posle početka sveobuhvatne vojne ofanzive protiv pripadnika Al Kaide u provinciji Abjan, u kojoj su džihadisti u poslednjih godinu dana preuzeli kontrolu nad više gradova.

Od početka ofanzive je, prema podacima koje je prikupio AFP, ubijeno 213 ljudi, od kojih 147 ekstremista, 31 vojnik, 18 pripadnika lokalnih milicija i 17 civila.

Sukobi su i danas odneli nove žrtve - u području grada Džara poginulo je 11 pripadnika Al Kaide i trojica vojnika.

http://www.youtube.com/watch?v=MXZBgigQaE0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja