Astrofizičar Stiven Hoking: Pohlepa je dovela do bregzita!
Foto: Reuters

Naučnik o budućnosti Britanije i celog sveta

Astrofizičar Stiven Hoking: Pohlepa je dovela do bregzita!

Planeta -

Da li nas bogatstvo čini još više imućnim? Moramo u potpunosti promeniti mišljenje o novcu i naučiti da živimo van EU, poručio fizičar

LONDON - Stiven Hoking (74), najpoznatiji svetski astrofizičar, otkrio je za Gardijan da su pohlepa, zavist i izolacionizam doveli do bregzita, odluke birača na referendumu da Velika Britanija napusti Evropsku uniju.On je istakao da su pohlepa, zavist i izolacionizam sile koje, ukoliko ojačaju, mogu dovesti do ozbiljnih problema u svetu.Hoking, koji boluje od progresivne neuromotoričke bolesti zbog koje je prikovan za invalidska kolica, a komunicira pomoću posebno napravljenog softvera, objasnio je i zašto je zabrinut za budućnost Velike Britanije i čitavog čovečanstva.Sve je povezano- Da li je novac važan? Da li nas bogatstvo čini još više imućnim? Možda je čudno što odgovore na ovakva pitanja tražite od fizičara, ali referendumska odluka o izlasku Britanije iz EU je podsetnik da je sve povezano. A ako želimo da razumemo osnovnu prirodu svemira, bilo bi vrlo glupo zanemariti ulogu koju bogatstvo igra i ne igra u našem društvu - naveo je Stiven Hoking.Slavni fizičar je za vreme rasprave o izlasku Britanije iz EU izjavio kako smatra da je ostanak u Uniji ključan za ekonomiju i sigurnost zemlje. Rezultat referenduma ga je rastužio, ali je svoje sunarodnike pozvao da novonastalu situaciju iskoriste na najbolji mogući način.- Sada moramo da naučimo da živimo van EU, a da bismo to uopšte uspeli, moramo shvatiti zašto je britanski narod napravio ovakav izbor. Verujem da je bogatstvo, način na koji ga razumemo i način na koji ga delimo, odigralo ključnu ulogu - smatra Hoking.Šta bih s „ferarijem“?- Moramo u potpunosti promeniti mišljenje o novcu. Kao čovek s teškim invaliditetom plaćam za brigu o sebi, a moj rad je krucijalna stvar koja određuje hoću li imati novca ili ne. Ne znam šta bih uradio s rasnim konjem ili besnim „ferarijem“, da ih imam. Zato novac smatram pomagačem, sredstvom za postizanje cilja, nebitno jesu li cilj ideje, zdravlje ili sigurnost.

Ima nade za ljudski rodMORAMO NAUČITI DA DELIMOHoking je nabrojao izazove koji se nalaze pred čovečanstvom - klimatske promene, proizvodnju hrane, prenaseljenost, izumiranje drugih vrsta, epidemije i zagađenost okeana.- Ova goruća pitanja zahtevaju da sarađujemo i delimo zajedničku viziju kako bismo preživeli. Moramo se prilagoditi. Baš kao deca, moramo da naučimo da delimo. Možemo da uspemo, jer ljudi su veoma snalažljivi i prilagodljivi. Znanje i prirodni resursi se moraju uključiti u definiciju bogatstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track