STRUČNJAK OTKRIVA: Pilot je malezijski avion namerno usmerio ka moru?
Foto: Reuters

Misterija ostaje

STRUČNJAK OTKRIVA: Pilot je malezijski avion namerno usmerio ka moru?

Planeta -

Vodeći svetski istraživač za avionske nesreće Leri Vens kazao je kako veruje da je malezijski avion MH370 namerno okrenut ka moru.

Vens je za australijsku televiziju rekao kako erozija na ivici dela krila koje je pronađeno pokazuje da je bilo kontrolisanog kočenja. Boing 777 nestao je u martu 2014. godine dok je leteo iz Pekinga u Kuala Lumpur sa 239 putnika.

Službeni istraživački tim istražuje da li je avionom upravljano u poslednjim momentima.

Australijski tim za istragu ove nesreće fokusirao se na istraživanje dela okeana površine 2.000 kilometara zapadno od obala Australije. Zona je formirana na osnovu teorije da je let bio na autopilotu nakon što je skrenuo s kursa. Vens je istakao da bi olupina mogla biti van te zone ako je neko kontrolisao avion kada se srušio.

Vens je radio kao istražitelj Odbora za sigurnost vazduhoplovstva i saobraćaja u Kanadi i vodio je više od 200 istraga. Bio je glavni autor izveštaja za pad aviona "Svis era" 1998. godine kada je poginulo 229 ljudi. Od snage udara avion se raspao na dva miliona delova.

On je u emisiji "60 minuta" rekao kako nedostatak olupine aviona sugeriše da je MH370 sleteo pod kontrolisanim uslovima.

"Neko je upravljao avionom na njegovom samom kraju. Neko ga je usmeravao u vodu. Ne postoji alternativna teorija koju možete pratiti", istakao je.

Uprkos intenzivnoj potrazi u južnom delu Indijskog okeana, nisu pronađeni delovi ovog aviona osim krila koje je pronađeno na Madagaskaru pre godinu dana.

"Sila vode je jedina stvar koja je mogla da napravi oštećenje koje vidimo. Ono nije puklo jer da je puklo bilo bi ravno. To ne možete razbiti", rekao je.

Očekuje se da će se istraga zatvoriti do kraja ove godine ako se ne pronađu kredibilni dokazi.

(Klix)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track