(FOTO) OVAKO IZGLEDA DŽIHADISTIČKA FABRIKA SMRTI: Kako je ID pravila eksploziv korišćen po Evropi
Foto: Printscreen Twitter

U srcu zla

(FOTO) OVAKO IZGLEDA DŽIHADISTIČKA FABRIKA SMRTI: Kako je ID pravila eksploziv korišćen po Evropi

Planeta -

Odbačeni gasni kanisteri i metalni zavrtnji koji su trebali da se koriste u prslucima za samoubistvo, samo su deo onoga što se može naći jednoj napuštenoj fabrici eksploziva Islamske države u Libiji.

Trupe koje se bore sa džihadistima u ovoj zemlji upale su u elektranu blizu Sirta tokom žestoke ofanzive protiv ID u junu i otkrile fabriku eksploziva za ekstremiste.

Unutar ogromnog hangara vladine snage pronašle su komponente za sastavljanje prsluak za samoubistva, a tokom sukoba uspeli su da ubiju 25 džihadista iako veruju da je unutra živelo barem 160 boraca ID.

Na podu jedne sobe, gomila guste kose i pramenova brade leže razbacani među odbačenim kutijama sa municijom i sedam litra vode.

Libijski komandant Ahmed Gor veruje da je većina džihadista pobegla u Sirt, a pre toga su se ošišali i obrijali kako bi se "stopili" sa običnim narodom. Voda je, verovatno, "posvećena Kuranom" a onda stavljana u eksplozivne naprave.

Daily mail je dobio ekskluzivan pristup elektrani na obali Libije nakon što je oslobođena gde su i napravili reportažu.

Jedan od zidova je još natopljen krvlju ubijenog komandanta jedinice za demontiranje bombi koji nije uspeo da predvidi "masku" koju su džihadisti postavili, tokom demontiranja jedne granate.

U dnevnom boravištu molitve su ispisane na papirima zidovima kao i upozorenje da kuhinja mora biti čista jer Alah sve vidi.

Takođe, listing sedam načina da stignu do raja je stavljen na vrata.

Kada nisu pripremali eksploziv, članovi ID su provodili vreme oblaganjem zidova i vrata sa grafitima koji veličaju ID ideologiju.

'ID sledi put Poslanika", "Mi nikada nećemo odustati. Mi ćemo primeniti šerijatski zakon", "ID zauvek", samo su neki od grafita ispisanih sprejom na spoljnem zidu.

(Dailymail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track