EVO ŠTA POVEZUJE ARKANA I BIVŠEG PREMIJERA BRITANIJE: Finansirao ih je isti čovek i to ovaj
Foto: Printscreen, Profimedia

Čudne veze

EVO ŠTA POVEZUJE ARKANA I BIVŠEG PREMIJERA BRITANIJE: Finansirao ih je isti čovek i to ovaj

Planeta -

Nekadašnji šef britanske vlade na žestokom udaru medija zbog bliskih veza s biznismenom Janom Tejlorom, čija je firma platila milion dolara Ražnatoviću za tajni posao

Bivši premijer Velike Britanije Dejvid Kameron u središtu je skandala jer je jedan od donatora njegove partije biznismen koji je poslovao s pokojnim Željko Ražnatovićem Arkanom. Reč je o kontroverznom naftnom magnatu Janu Tejloru, koji je tokom devedesetih tadašnjem komandantu Srpske dobrovoljačke garde platio milion dolara za uterivanje duga.Davao mu i svoj avionTejlor je u više navrata uplaćivao novac Konzervativnoj partiji, na čijem čelu je bio Kameron, a finansirao je i kampanju za ostanak Velike Britanije u EU na nedavnom referendumu s više od 300.000 funti. Takođe, Tejlor je dao pola miliona funti za kampanju za ostanak Škotske u okviru Ujedinjenog Kraljevstva. Britanski mediji pišu i da je Kameron 20 puta leteo Tejlorovim privatnim avionom pre nego što je postao premijer. Zauzvrat, Kameron ga je predložio za dobitnika medalje viteza, koju odlazeći premijeri po tradiciji dodeljuju zaslužnim pojedincima. Problem je nastao kad je obelodanjen taj spisak, zbog čega se Kameron našao na udaru javnosti jer je šurovao s čovekom iza koga se vuku mnogi repovi u sumnjivim poslovima s naftom širom sveta.Tejlor je bio akter nekoliko naftnih afera zbog poslovanja u Iranu i Libiji, a britanski mediji objavili su da je tokom devedesetih njegova firma sarađivala s Arkanom i za taj posao mu isplatila milion dolara. Tejlor je u devedesetim bio predsednik kompanije „Vitol“, koja se bavila naftnim biznisom, a jedan posao je imala i u Jugoslaviji, koja je bila pod sankcijama. Jugoslovenska firma „Orion“, koja je poslovala s „Vitolom“, tokom 1996. tužila je britansku kompaniju pred našim sudom i dobila spor, a povod za tužbu bilo je to što je „Vitol“ odlučio da posluje s „Jugopetrolom“ kad su skinute sankcije. Na osnovu presude, „Orion“ je zaplenio „Vitolu“ 8.000 tona nafte uskladištene u Novom Sadu.

U središtu skandala... Dejvid Kameron
U središtu skandala... Dejvid Kameron

Međutim, britanska firma se očigledno nije pomirila s takvim epilogom, pa je jedan od njenih direktora Bob Finč preko svojih veza stupio u kontakt s Arkanom, koji mu je obećao da će rešiti taj problem.Prema Finčovom svedočenju, njegova kompanija imala je „svoje ljude“ u Beogradu.- Rekli su mi: „Idi u Beograd, nađi se s čovekom. On će to da sredi.“ I, da budem iskren, zaista je sredio - otkrio je Finč.Došli mu na nogeRažnatović je u svojoj kući dogovorio sastanak 10. aprila 1996. na kome je, osim njega i Finča, bio i vlasnik firme „Orion“, izvesni Sveto Radović. Rezultat tog sastanka bio je da je Radović pristao na novi dogovor s britanskom kompanijom, a Arkan je svoju uslugu naplatio milion dolara.Koje je „argumente“ imao Arkan da ubedi Radovića da odustane od naplate duga preko suda, možemo samo da nagađamo.

M. Marković

Poslovi širom svetaOTKRIVENI PREKO ISTRAGE O IRANUSlučaj plaćanja Arkanu otkriven je kad je londonski list Obzerver istraživao poslovanje „Vitola“ u Iranu. Reč je, takođe, o kontroverznom milionskom poslu, koji je u javnost dospeo kad je Obzerver tekst o tome objavio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track