PANAMA KREĆE U ODMAZDU: Ekonomski kontraudar na zemlje koje su je proglasile za poreski raj
Foto: Thinkstock

Afera Panamski papiri

PANAMA KREĆE U ODMAZDU: Ekonomski kontraudar na zemlje koje su je proglasile za poreski raj

Planeta -

Vlada Paname je najavila zakon kojim se predviđa čitav niz koraka protiv zemalja koje su tu zemlju stavile na crnu listu kao "poreski raj", nakon izbijanja afere "panamski papiri", javlja agencija Frans pres.

Zakonom će biti nametnut porez, trgovinske i mere vezane za migracije preduzeća ili pojedinaca iz zemalja koje su "povezane s praksom koja diskriminiše ili uzrokuje štetu ekonomskim interesima" Paname, navodi se u saopštenju vlade.

Ovaj potez bi, dodaje Frans pres, mogao da bude usmeren protiv Francuske, koja je u aprilu vratila Panamu na svoju nacionalnu crnu listu "poreskih rajeva", nakon što su procureli "panamski papiri" koji su otkrili da su neki svetski bogataši sakrili imovinu u ofšor kompanijama koje su otvarane preko advokatske firme Mosak Fonseka.

Na meti bi mogla da se nađe i Kolumbija koja je zadržala carine na uvoz tekstila iz Paname, iako je Svetska trgovinska organizacija naložila da se one ukinu.

Panama je obećala da će poboljšati borbu protiv pranja novca i utaje poreza, ali nije donela propise, koje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) želi da vidi da su usvojeni na međunarodnom nivou.

Najavljeni zakon će biti dostavljen panamskom Kongresu na razmatranje i usvajanje, navodi francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track