KLALI I SRBE: Hitlerovi vojnici iz zloglasne SS jedinice i dalje bezbrižno žive u Britaniji!
Foto: Printscreen YT

Skandal

KLALI I SRBE: Hitlerovi vojnici iz zloglasne SS jedinice i dalje bezbrižno žive u Britaniji!

Planeta -

Veterani zločinačke SS jedinice nacističke Nemačke pronađeni su u Velikoj Britaniji, i to 70 godina posle završetka II svetskog rata!

Najmanje 25 vojnika takozvane Galicijske jedinice SS odreda, koju su uglavnom činili Ukrajinci iz galicijske regiji, već 70 godina mirnim životom žive u Velikoj Britaniji.

Istoričari navode da je ova jedinica činila zločine nad civilima i u bivšoj Jugoslaviji, mahom na teritoriji Slovenije i Hrvatske.

Ta divizija je 1945. godine bila u Sloveniji, gde ju je dočekao kraj rata. Koliko ja znam, to je jedino područje Jugoslavije u kom su delovalil. Kapitulacija je ovu jedinicu zatekla u Sloveniji, sa austrijske strane", priča istoričar Bojan Dimitrijević.

U tkestu koji je Raša tudej objavio pre dva dana, navodi se i da su pojedini pripadnici galicijskih esesovaca brutalno ubijali civile i na teritoriji Poljske, tadašnje NDH, ali i Srbije.

Posle II Svetskog rata, Velika Britanija je dozvolila da oko 8.000 zloglasnih nacista dođe i ostane da živi u toj zemlji, spasivši ih tako od zaslužene kazne. Od tih 8.000 u Britaniji ih se trenutno nalazi 25 koji su i dalje živi.

Dvojica od njih, Majron Tabora (90) i Ostap Kukavec (92) otvoreno su priznali da su hapsili komuniste i predavali ih Nemcima, a SSSR ih je još 1948. godine stavio na listu traženih ratnih zločinaca.

SS legitimacije pomenute dvojice i dalje se mogu pronaći u arhivama iz Drugog svetskog rata. Obojica su bili poručnici u galicijskoj jedinici, a bili su i meta Simona Vizentala, čuvenog lovca na naciste. Tabora je po dolasku u Veliku Britaniju počeo da radi kao inženjer.

"Bio sam SS-ovac, da, ali nikada nisam pucao iz puške. Bio sam dve godine u oficirskoj školi. Bio sam na austrijskom frontu i nisam znao ništa o zločinima. Rusi su ti koji su pravili zločine nad Poljacima i Ukrajincima. Šta je sa Britanijom? Pa vaše carstvo je ubilo tolike ljude", sramno se branio nacista u intervjuu za britanski "San".

Kukavec je pričao sličnu priču kao i njegov kolega iz rata.

"Ja sam se borio za nezavisnost Ukrajine. Bili smo pod nemačkom komandom. Bio sam dve godine u oficirskoj školi, a onda sam postao Vafen SS, nosio sam lava na uniformi ", rekao je Kukavec, koji je radni vek u Britaniji proveo u industriji tekstila.

Iako galicijski odred esesovaca nikada nije proglašen krivim za ratne zločine, optužbe na njihov račun su brojne, a izneli su ih Izrael, Simon Vizental, SSSR i drugi.

Kao deo treninga o kom su pričali Tabora i Kukavec, pripadnici SS divizija učili su metode "kontrolisanja zatvorenika" u zloglasnom logoru Dahau, u kom je pogubljena 31.951 osoba. Pod "kontrolisanjem" misli se na zversko mučenje.

Bivši pripadnik galicijskog SS odreda Mihailo Fostun priznao je da je pomogao gušenje jevrejskog ustanka u Varšavi 1943. godine, kada je u četvrti Bjalistok izvršen masakr nad više od 60 hiljada muškaraca, žena i dece. I Fostum je, kao veliki broj njegovih saboraca nacista, svoj životni vek proživeo u Londonu, gde je i preminuo 2004. godine.

Galicijskom divizijom SS snaga komandovali su nemački, austrijski i ukrajinski oficiri, a činilo ju je 81.999 pripadnika.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track