Bitka koja je odredila sudbinu dva svetska rata
Foto: Vikipedija

Rusko japanski rat

Bitka koja je odredila sudbinu dva svetska rata

Planeta -

U samo jednoj bici Japan je postao azijska sila, Rusija je bačena na kolena, a sve to je imalo uticaj na oba svetska rata

Krajem 19 i početkom 20. veka Rusija i Japan će biti uključeni u borbu oko kontrole severoistočne Azije. Pobedom u pomorskoj bici u Cušima prolazu, Japan je odneo pobedu i tako zadobio kontrolu koji će SSSR povratiti tek posle japanskog poraza u Drugom svetskom ratu.Posle Mieđi obnove 1868. godine Japan se ubrzano modernizovao i sproveo niz reformi, dok se Rusija širila na istok i bacila oko na kineske luke. Sukob je počeo oko Port Artura, ruske luke na teritoriji Mandžurije, koja se za razilku od mnogo severnijeg Vladivostoka mogla koristiti cele godine.Rat je počeo 1904. godine, kada su značajne japanske snage uz velike gubitke zauzele Port Artur. Većina ruske pacifičke flote je bila u toj luci i kada je isplovila pretrpela je poraz u Žutom moru.Stoja je Car Nikolaj II naredio baltičkoj floti da dođe i pomogne u bici kod Port Artura dok je bitka još trajala. Na papiru ta flota je bila značajna sila – 11 velikih brodova i veći broj krstarica i ostalih plovila. U stvratnosti pod komandom admirala Roženjevskog nalazila su se starija plovila sa loše obučenim posadama. Put od 18.000 nautičkih milja će te nedostatke dodatno pogoršati.

Foto: Vikipedija, Japanska vojska napada Ruse kod Port Artura
Foto: Vikipedija, Japanska vojska napada Ruse kod Port Artura

Flota je započela put oktobra 1904., ali kada je zbog glasina da su u blizini japanski torpedni čamcu, zapucala na britanske brodove, Britanci su im uskratili prolaz koz Suecki kanal. Sledi put oko rta Dobre nade i flota je do Indokine doplovila tek aprila 1905. godine. Port Artur je pao 2. januara.Japanski admiral Togo je znao za dolazak ruske flote i pretpostavio je da se morati da prođu kroz tesnac Cušima, što je Roženejvski i pokušao noću, ali je primećen. U susret su mu došla 4 bojna broda , 27 krstarica i veći broj razarača.Japanska flota je imala moderne brodove i dobro obučenu posadu. U jutro 27. maja Japanci su počeli napad i bolja opremljenost i trening posade su dali rezultate. Pošto je Roženjevski ranjen po potapanju admiralskog broda, komandu nad ruskom flotom je preuzeo zamenik admiral Negobatov. Posle napada velikih japanskih brodova usledili su "udari i beži" napadi torpednih čamaca i u jutro 28. maja Negobatov je naredio predaju.Uništen je 21 ruski brod, a šest je zarobljeno. Ubijeno je oko 5.000 ruskih mornara i zarobljeno njih 800.Bitka je okončala rat i zaprepastila zapadne sile činjenicom da jedna evropska država može biti pobeđena od Japana. Japan je postao azijska sila, a Britanija je zajedno sa Nemačkom počela izgradnju modernih brodova – tačnije trku u naoružavanju koja će trajato do Prvog svetskog rata. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Ova bitka je predstavljala najveći poraz rimske vojske u istoriji, posle nje je nastala izreka "Hannibal ante portas"Džaba ste ratovali: Deset najvećih pirovih pobeda u istoriji (FOTO, VIDEO)​Bitka našeg doba: Ovo je 5 najneuspelijih naftnih ratova u istoriji​Veličina je bitna: Deset najvećih ratnih brodova današnjice (FOTO)Tajna istorija: Dan kada je Izrael napao SAD (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track