MOZAK DŽIHADISTA: Ovaj čovek je ključni igrač ID a retko ko zna za njega
Foto: Printscreen Twitter

Novi čečenski vođa

MOZAK DŽIHADISTA: Ovaj čovek je ključni igrač ID a retko ko zna za njega

Planeta -

Pre skoro mesec dana pojavila se vest da je samoproklamovani ministar Islamske države Tarkan Batirašvili ili Omar al Šišani (Omar Čečen) ubijen po ko zna koji put, a kako do uskrsnuća ovog puta još nije došlo predpostavlja se da bi ova vest moglo biti i istina.

Ipak, ona i nije tako dobra kao što bi se moglo učiniti.

Omar Čečen, poreklom je iz pobunjene doline Pankisi na gruzijskoj granici s Čečenijom navodno je nestao početkom jula u borbama na obodima Mosula u Iraku. Prethodno je osam puta javljano da je ubijen i svaki put se ispostavilo da je živ. Ali čini se da je deveti put definitivno poslednji, piše Dejli bist.

Ovog puta, zvanična novinska agencija Islamske države, Amak je njegov nestanak nazvala velikim gubitkom za kalifat. S mnogom većom pouzdanošću se može verovati njegovoj rodbini i simpatizerima iz rodnog grada.

Prema tri izvora iz Pankisija, Tarkanova porodica je primila telefonski poziv iz Sirije od starijeg brata Tamaza koji je potvrdio Tarkanovu smrt.

I dok je srmt Omara Čečena dobra vest, činjenica da je Tamaz još uvek tu definitivno nije dobra jer se veruje da je on mnogo važniji za organizaciju Islamske države, njene obaveštajne operacije i vojnu strategiju nego što je njegov brat ikada bio.

"Tamaz je sve, ključni igrač, Tarkan je nebitan", rekao je Temur, njihov otac još 2014.

Tamaz je bio taj koji je išao u borbu s Rusima u ratu u Čečeniji 1990-ih, iskusniji. Tamaz je bio najzanimljiviji gruzijskim obaveštajnim službama.

"Oni su zajedno. Tamaz je njegov mentor. On je preživeo veliki rat u Groznom i vratio se kući živ. Ali u Siriji, Tamaz se ne eksponira", rekao je njihov otac.

Česti, gotovo svakodnevni, telefonski pozivi od boraca u Siriji njihovim kontaktima i porodicama u Pankisiju potvrđuju to. Regruti iz Pankisija u Siriji tvrde da su mnoge ofanyive ID bile usprešno upravo zahvaljujući Tamazu, uključujući i osvajanje Mosula i Tikrita u Iraku 2014. koje je direktno vodilo tome da Abu Bakr al Bagdadi proglasi Islamski kalifat.

Za razliku od brata, Tamaz se retko slika, pa nije ni poznato kako izgleda. Svedoci tvrde da, poput njegovoog brata, ima riđu bradu i da više voli da se oblači jednostavno, u halji, s maramom na glavi.

Tamazove vojne zasluge i važnost za gruzijske obaveštajne službe je 2014. potvrdio gruzijski vojni zvaničnik koji je govorio pod uslovom da mu se ne pominje ime. Vlada u Gruziji je očigledno veoma zainteresovana za sukobe u susedstvu 1990-ih kada su se Čečeni borili za nezavisnost od Rusije, a Rusija u međuvremenu podržavala pobunjenike otcepljenih teritorija u Gruziji.

Vremenom su gruzijske obaveštajne službe angažovale mnogo Čečena i prema istom obaveštajnom izvoru, bilo je mnogo važnijih i sposobnijih veterana od Tarkana.

"Regrutovali smo ga samo zato što smo bili zainteresovani za njegovog brata Tamaza i njegove prijatelje koji su bili pravi vukovi, iskusni vojnici i veterani rata u Čečeniji", kaže jedan izvor.

Gruzijski antiteroristički centar, ili ATC, je navodno odveo neke džihadiste da se bore protiv ruskih trupa u Groznom, što je gruzijska vlada uvek negirala.

Nije jasno da li je gruzijska obaveštajna služba imala uspeha u nastojanjima da vrbuje Tamaza, ali je on nastavio da stiče vojničko iskustvo i izrastao u gerilca talentovanog spacijalistu za planiranje vojnih operacija. On se pridružio još jednom gospodaru rata iz doline pankisi Muslimu (Muratu) Margošviliju. Čak i kada je ruski predsednik Vladimir Putin izveo brutalno ponovno zauzimanje Groznog, glavnog grada Čečenije, grupa je nastavila ono što je postalo poznato kao partizanski rat u šumama i gorama Dagestana i Čečenije još čitavu deceniju, sve tamo negde do 2009. ili 2010.

Posle toga, kako tvrdi njegov otac, Tamaz je proveo neko vreme u Ukrajini pod lažnim identitetom. Nije poznato šta je tamo radio. Njegov otac tvrdi da je nadgledao građevinske projekte, a poznato je da je taj biznis često povezan s čečenskom mafijom.Tokom 2013. Tamaz i Tarkan su otišli u Siriju. Tarkan je oprao ruke od gruzijskih bezbednosnih snaga i bio zatvoren, kako je rekao, zbog neke izmišljene optužbe.

Tamaz je ženu i dvoje dece poveo na front i počeo blisko da sarađuje s nizom džihadista i bivših iračkih vojnika koji su stožer obaveštajnog aparata ID.

Posle uspotavljanja kalifata 2014, braća su stekla važne pozicije u vladi navodne države - Tarkan je postao ministar rata, dok je Tamaz zauzeo poziciju šefa kontraobaveštajca i izviđača, sve vreme kontrolišući većinu zatvora na teritoriji ID.

Neko vreme novi regruti su dolazili sa siromašnih farmi i sela Pankisija, ne samo zato što je nova Islamska država obećavala ono što je kasnije nazvano džihad s pet zvezdica - svet luksuza za prave vernike, uključujući kuće i poslove konfiskovane od nevernika, pa čak i robinje. Ali u poslednjih nekoliko meseci ti snovi su se raspršili pod narastajućim pritiskom koalicije koju podržava SAD koja napada ID iz vazduha i napadima brojnih mešovitih snaga koje na terenu uglavnom predvode Kurdi.

Entuzijazam kada su u pitanju ciljevi Islamske države je iščezao u Pankisiju, pa i broj dobrovoljaca, a preživeli veterani u Siriji su sve neprijateljskije raspoloženi prema svojim zemljacima. U poslednja dva meseca pojavili su se audio snimci na kojima se preti muslimanima koji su ostali u Pankisiju. Adam (Guram) Guramašvili, takozvani ministar pravde se pojavljuje u jednom od njih.

On je optužio Muslimanski savet Pankisina, grupu uglednih staraca, za "delovanje protivno veri i saradnju s nevernicima". Guramašvili je pozvao muslimane iz Pankisija da se masovno zakunu na vernost kalifatu. Da bi naglasio ozbiljnost ove poruke dodao je da to "Ne traži samo Adam".

U Pankisiju, najautoritarnija figura koja vreba iz pozadine te izjave nije Alah ili Muhamed, već, najverovatnije - Tamaz. Usledila je još poruka sa još više pretnji koje je uputio Ruslan (Hamza) Tokošašvili. On je bio Tarkanov nekadašnji vozač i blizak saradnik, a sada je zadužen za vlastite odrede ID.

"Svakog dana naše momke ovde ubijaju, proliveno je mnogo krvi, vaše sestre i deca krvare. Ako nam se sada ne pridružite, kada ćete? Ako zastranite s pravog puta, budite uvereni da ćete zažaliti. Doći će vreme i mi ćemo stići u Gruziju, ako ne mi, onda naša braća. I dobro znate da će to biti teško za vas. Oni koji se ne uključe u džihad biće smatrani neprijateljima", rekao je Tokošašvili.

Čini se da više ni mladiči iz doline Pankisi ne žele da se bore na strani koja gubi. Tako sada izgleda Islamska država iz njhove perspektive, a Tarkanov nestanak ukazuje na ključnu stvar - njegovih devet života je potrošeno.

Danas, čak i da Tamaz želi da preuzme ulogu koja bi bila eksponiranija kao Abdurahman al Šišani, što je njegovo ratno ime, to bi bilo teško. Neki ljudi su jednostavno stvoreni da žive u senci.

(Dejli Bist/ Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track