OTKRIVENO KO JE NAJVEĆA OPASNOST PO AMERIKU: Nije to ni Putin, ni Al Kaida, ni ID...

bezbednjaci SAD upozorili

OTKRIVENO KO JE NAJVEĆA OPASNOST PO AMERIKU: Nije to ni Putin, ni Al Kaida, ni ID...

Planeta -

Stručnjaci za bezbednost upozorili su da Sjedinjenim Američkim državama i svetu preti mnogo veća i ozbiljnija opasnost od Al Kaide i Islamske države.

Bezbednosni stručnjaci uglednogameričkog konzervativnog udruženja Heritage Foundation, koja decenijama ima veliki uticati na kreiranje politike u SAD, upozoravaju da Iran predstavlja daleko najveću pretnju Americi i njegovim saveznicima.

Iran možda ne predstavlja kratkoročnu prijetnju za unutrašnju bezbednost SAD kao terorističke grupe poput ISIS i Al-Kaide, ali njegov potencijal za razvoj nuklearnog oružja nakon što sporazum s SAD istekne čini Iran značajnom dugoročnom pretnjom.

Dogovor Obamine administracija s Iranom ograničava sposobnost te zemlje za razvoj nuklearnog oružja u zamenu za ublažavanje sankcija, ali nakon što sporazum više ne bude na snazi Iran će početi drastično da ubrzava svoj nuklearni program.

"Oni su vrlo strpljivi i oni su vrlo strateški," kaže Mičel Pregent, pomoćni saradnik na Institutu Hadson i bivši američki obaveštajni oficir u Iraku za Bizinis insajder.

"Za nas 15 godina izgleda kao dugo vremena, ali za njih ne... Oni će za 15 godina postati dominantna sila na Bliskom istoku", dodaje. Njegov kolega s Vašington instituta za bliskoistočnu politiku izrazio je sličnu zabrinutost ranije ove godine.

"Dok će iranska sposobnost razvoja nuklearnog oružja rasti, alata dostupnih u Sedinjenim Državama za suprotstavljanje bit će sve manje," kazao je u januaru Majkl Sing, bivši viši direktor u Veću za nacionalnu sigurnost.

"Međunarodna zajednica će progalsiti iranove nuklearne aktivnosti i preostalu nuklearnu infrastrukturu legitimnima, a njegova vojska će da ojača, a SAD je pristao da se ne meša u uvođenje dodatnih sankcija te da će suspendovati one najteže", kazao je Sing.

"Uvođenje novih sankcija moglo bi uništiti dogovor pa im se američke vlasti zbog toga toliko protive, čak i kad je u pitanju Savet bezbednosti UN", dodaje Pregent. Iran predstavlja i ozbiljnu hakersku pretnju i potpomaže militantne i terorističke grupe poput Hezbolaha. Ta libanska militantna šijitska grupa koju Iran financira ponekad u njegovo ime izvršava terorističke napade.

"S obzirom na to da je Hezbolah čvrsto povezan s Iranom postoji realna mogućnost da aktivira svoje terorističke ćelije u SAD dogodi li se neki konflikt između Irana i SAD-a ili Izraela", zaključuje Pregent.

(Biznis insajder)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track