I PUTINOVO STRPLJENJE IMA KRAJ: Rat Rusije i Ukrajine je samo pitanje vremena?
Foto: Ap 23 Dec 2012

Gomilanje trupa i diplomatske pripreme

I PUTINOVO STRPLJENJE IMA KRAJ: Rat Rusije i Ukrajine je samo pitanje vremena?

Planeta -

Uprkos strpljenju predsednika Putina i ruske diplomatije, izgleda da je rat sa Ukrajinom samo pitanje vremena. U toku je igra provokacija i pokazivanja mišića, tvrde ruski analitičari.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin je izjavio da je sastanak u SB UN bio koristan za Rusiju jer je pružio mogućnost da se drugim zemljama prenesu sveobuhvatne informacije o incidentu na Krimu. U isto vreme, on se nije ograničio samo na informisanje svojih inostranih kolega o događajima na Krimu, već i da čvrsto ukaže na ruski stav o događajima u Donbasu. Čurkin je savetovao ukrajinskoj vladi da prekine sukobe u Donbasu i "zaustavi granatiranje civila."

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Trenutno su podaci o sastanku Saveta bezbednosti UN prilično ograničeni. Ipak, neki zaključci se mogu izvući a neka ranija predviđanja mogu biti potvrđena.

1.U ovoj fazi neće biti rata sa Ukrajinom, a Čurkinove reči sasvim jasno potvrđuju ovaj stav. Uprkos svim negativnim nazivima za ukrajinsko rukovodstva, koje je sada postalo i "terorističko", Rusija je i dalje spremna (ili primorana) da pregovara sa njim. Mnoge usijane glave u Rusiji će biti razočarane takvom uzdržanošću ruske diplomatije. Ali to je jedino razumno ponašanje u ovakvoj neizvesnoj situaciji, jer su organizatori terorističkog napada (očigledno ne Ukrajinci, već marionete u stranim rukama) očekivali emotivnu reakciju Rusije.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Rusko društvo je zaista pokazalo veliko nezadovoljstvo i bilo je javnih poziva da se Ukrajina kazni i pošalju ruske trupe. Međutim, pokazalo se da je političko i vojno rukovodstvo u Moskvi vrlo uzdržano, i da ne želi da se ponaša predvidljivo, ili da igra po pravilima protivnika. Postoji opasnost od direktnog vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine, ali je ona sada minimalna. U suprotnom, takav rat bi već izbio. To što rat još nije počeo je isključivo zasluga Rusije, uprkos željama Ukrajine.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

2. Čurkin je povezao incident na Krimu sa situacijom u Donbasu, dok je istovremeno apelovao na evropske partnere, prikazujući Rusiju kao žrtvu ukrajinskog terorizma, i nadajući se da će zapadni partneri iz Normandijskog kvarteta to razumeti i izvršiti pritisak na Kijev. Međutim, izjava francuskog Ministarstva spoljnih poslova, u kojoj se sukobljene strane pozivaju da dođu do mirovnog sporazuma, pokazuje da su male šanse da će Zapad sarađivati sa Rusijom. Američki Stejt department je podržao sve poteze Ukrajine i nije "primetio" njihov teroristički karakter.

Možemo samo pretpostaviti koje će konkretne akcije ruska strana preduzdeti protiv Ukrajine ako Kijev prekrši primirje u Donbasu. Sudeći po izjavama Vladimira Putina, Rusija bi mogla da odustane od učešća u Normandijskoj četvorci. Bez sumnje, pregovarački proces u Donbasu će nastaviti u nekoj novoj formi, možda i bez učešća Ukrajine, ili sa strogom kontrolom njenih akcija na Krimu.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

3. Uprkos strpljenju predsednika Putina i ruske diplomatije, izgleda da je rat sa Ukrajinom samo pitanje vremena. Ukrajina namerno provocira Rusiju da preduzme ovaj korak. Za 11. avgust je najavljeno održavanje vojnih vežbi u južnoj Ukrajini, a Porošenko je trupama naredio da budu u stanju pripravnosti i da se rasporede na granici sa Krimom. Ovo je igra pokazivanja mišića i provokacija protiv Rusije,a sudeći po čuvenoj Čehovljevoj drami, ako pištolj visi na zidu u prvom činu, onda će u poslednjem sigurno zapucati.

Putinovo iznenađujuće saopštenje za javnost

U zvaničnoj izjavi za javnost povodom događaja na Krimu, koja je mnoge iznenadila, ruski predsednik Putin je otvoreno otkrio stvarne stavove Moskve: prema njemu, sadašnja vlada u Ukrajini je nelegitimna, je došla na vlast nasilnim pučem uz podršku SAD, a Porošenko je samo američka marioneta, koji se ponaša slepo i budalasto.

http://www.youtube.com/watch?v=Ie6xrZ7-CoQ

Putin je javno rekao da Porošenko nije u stanju da racionalno vodi politiku prema Rusiji, jer je po njemu ukrajinski predsednik samo marioneta, u potpunosti obavezna onima koji su ga doveli na vlast.

I Ukrajina i Rusija preduzimaju vojne poteze

Foto: AP
Foto: AP

Posle incidenta na Krimu Porošenko je stavio ukrajinsku vojsku u maksimalnoj pripravnost. Odmah nakon toga, Putin je naveo da su Minski sporazumi zbog ukrajinskih akcija postgali besmislene i bezvredni, i da po svemu sudeći - nema potrebe za dodatnim razgovorima.

Ovo je tačka pritiska za Evropu i Ukrajinu, koji su odmah rekli da su spreman da opet "razgovaraju". Ali bi Zapad takođe mogao da razbesni Rusiju da ona otvoreno počne da snabdeva Donbas svim vrstama oružja. Takođe ne može se zanemariti činjenicu da je 8. avgusta Rusija na jugozapad zemlje prema Ukrajini premestila četiri divizije, devet brigada i 22 pukova, zajedno sa dve raketne brigade sa kompleksima "Iskander-M".

Foto: AP
Foto: AP

Vitalij Čurkin je nedavno rekao da se ukrajinski vojska sprema za novu ofanzivu na Donbas, i to ne bi rekao bez obaveštajnih podataka. Stoga, teško je ne zaključiti da su svi ovi događaji povezani. U ovom slučaju, Rusija koristi slučaj Krima da preuzme inicijativu u informativnom ratu, i sebi javno da moralnu osnovu za nešto što je očigledno, planirano kao odgovor na pripreme ukrajinske vojske, koje je Čurkin nedavno obelodanio u UN.

Situacija na terenu

Ukrajinsko društvo je očajno, slomljeno,i ponižen od strane EU, dok njime vlada veoma represivna vlada koja je prekršila mnoga od obećanja data tokom puča na Majdanu. U isto vreme, Donbas je spreman, oprezan, živ i spreman da se bori. Za Putina je bilo uobičajeno da govori tiho, a nosi batinu, i zato se njegova neuobičajeno otvorena izjava o Ukrajini može tumačiti samo kao ultimatum, koji će biti praćen nekom nema sumnje istorijskom odlukom i ozbiljnom akcijom.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Važno je uzeti u obzir da je Putin da izjavu posle prošlonedeljenih sastanaka sa predsednicima Jermenije, Irana, Azerbejdžana i Turske, i to nas navodi na zaključak da je moguća promena u orjentaciji Turske. Na Putinov istup takođe su mogli uticati neuspesi SAD u Alepu prošle nedelje, a Krim je takođe mogao biti provokacija usmerena na američke izbore, gde je Hilari Klinton favorit imperijalista i jastrebova.

Rusija je sigurno u poziciji da osvoji celu Ukrajinu, ali bi to izazvalo diplomatsku katastrofu, koja bi poništila svaki napredak koji je napravila u omekšavanju odnos Evrope. Iz tih razloga, treba očekivati da će odgovor Rusije imati za cilj da se ukrajinskom režimu da primer, ali na način koji neće urušiti dugoročni diplomatsku cilj okretanja evropskih elita nasuprot američkih planova prema Rusiji.

(Fort Russ - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track