IZA KULISA OLIMPIJADE

(KURIR TV) UNIKATNO VIZUELNO ISKUSTVO: Kopakabana raj na zemlji

Planeta -

Rio de Žaneiro je definitivno jedan od najuzbudljivijih gradova na svetu, a njegov najlepši ukras jeste plaža Kopakabana

Kopakabana, kako mnogi kažu plaža pred vratima raja, jedna je od najposećenijih destinacija na svetu.

Sa fantastičnim vremenskim uslovima tokom čitave godine, prostranstvom belog peska dugog 4.3 kilometara i pogledom na Šećernu glavu, najpoznatija plaža na svetu godišnje privuče desetine miliona turista.

Izuzetno skupe hotele koji se prostiru duž Kopakabane od same plaže razdvaja Atlantska avenija. Šetalište uz samu plažu popločano je crnim i belim kamenim kockama (pedra portuguesa) u obliku talasa. Kopakabana je izvor neprekidne zabave, mesto gde se 24 sata dnevno nešto dešava. Na samoj plaži često vam priđu lokalni prodavci svega i svačega, od sredstava za plažu (peškiri, kreme za sunčanje, kupaći...), preko suvenira, a može vam se desiti da vam ponude i zabranjene supstance poput marihuane i hašiša.

Na plaži se nalaze brojni sportski tereni i sprave za vežbanje, i što je pomalo neobično za ovakva mesta gde se okuplja širok spektar ljudskog društva, sve je i dalje u najboljem stanju.

Tokom dana, naravno, dominiraju posetioci koji su posvećeni kupanju i sunčanju. Tako za za 15 reala (jedan evro = 3.50 reala) možete iznajmiti ležaljku i suncobran od lokalnih kafića koji se nalaze na vrhu plaže, a samim tim će vas često nuditi koktelima i jelima. Tako, čuveni koktel kaipirinja košta između 8 i 15 reala.

Recept za ovaj koktel je vrlo jednostavan, potrebni su vam limeta, šećer, led i kašasa, alkoholno piće slično rumu. U čašu ubacite pola limete isečene na četiri dela, pospete kašičicom šećera i izgnječite. Dodate dosta leda i prelijete kašasom. Gorčinu limete ublažiće šećer i idealna kombinacija je spremna za degustaciju.

Pored Kopakabane, u Riju su poznate još neke plaže. Južno od Kopakabane nalazi se plaža Ipanema, ne tako značajnog imena kao Kopakabana, ali za mnoge trenutno lepša plaža. Mnogi kažu da na Kopakabanu dolazi niži sloj društva, a na Ipanemu onaj bogatiji. Ipak, najekskluzivnija plaža je Botafogo, kraj u kome stanuju bogataši, a između njih nalazi se i plaža Leblon.

Dejan Ignjatović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track