OVAJ ČOVEK JE POKUŠAO DA UBIJE PREDSEDNIKA SAD: Sada je na slobodi i niko nije oduševljen zbog toga
Foto: Youtube/Printscreen

Pušten iz psihijatrijske ustanove

OVAJ ČOVEK JE POKUŠAO DA UBIJE PREDSEDNIKA SAD: Sada je na slobodi i niko nije oduševljen zbog toga

Planeta -

Džon Hinkli, koji je 1981. godine pokušao da ubije američkog predsednika Ronalda Regana, pušten je na slobodu posle više od tri decenije provedenih u mentalnoj ustanovi.

Hinkli, proglašen nevinim po 13 tačaka optužnice zbog neuračunljivosti, primećen je na ulici, u Vilijamsburgu, u Virdžiniji, kako nosi hranu i piće.

Vozeći sivo-srebrnu “tojotu”, Džon je dovezao svoju majku Džo En (90) do restorana pored podzemne železnice, kako bi kupio sendvič i sok.

"Mogao bi biti bilo ko. Ništa na njemu ne odaje da je reč o osobi koja se nalazi u udžbenicima istorije", rekao je jedan od prolaznika koji ga je primetio.

Ronald Regan, Foto: Profimedia
Ronald Regan, Foto: Profimedia

Hinkli je pokušao da ubije predsednika Regana kako bi zadivio glumicu Džodi Foster, prema kojoj je razvio opsesiju gledajući je u filmu "Taksista", u kom je glumila maloletnu prostitutku. On je toliko bio opčinjen njom da se preselio u Nju Hejven gde je glumica pohađala koledž, a neprestano joj je slao pisma. Kada mu nije uzvratila, odlučio je ili da se ubije ili da naudi predsedniku. Izabrao je drugu opciju.

Prateći ga kad je napuštao konferenciju u hotelu “Hilton”, Hinkli je šest puta pucao u Regana, ali ga je, srećom, samo ranio, kao i još troje ljudi.

Metak, koji je zamalo bio koban, prošao je centimetar i po pored srca tadašnjeg predsednika SAD, pa se, zahvaljujući brzoj intervenciji lekara, brzo oporavio.

Pres sekretar Bele kuće Džejms Brejdi je posle ranjavanja ostao paralizovan. Kada je preminuo 2014. godine, njegova smrt je proglašena ubistvom.

5. avgusta, Hinkli je pušten na slobodu, a jedini uslov je bio da ne stupa u bilo kakav kontakt sa članovima porodice Regan i Foster.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track