PUTIN JAČA VOJNO PRISUSTVO RUSIJE VAN GRANICA Pao dogovor! Moskva dobija stalnu vojnu bazu u Siriji!
Foto: AP 24 Sept 2015

Nova stragija

PUTIN JAČA VOJNO PRISUSTVO RUSIJE VAN GRANICA Pao dogovor! Moskva dobija stalnu vojnu bazu u Siriji!

Planeta -

Rusija planira da transformiše svoj vojni aerodrom u Hmejmimu na severozapadu Sirije u stalnu vazduhoplovnu bazu, izjavio je ruski senator Franc Klincevič.

"Hmejmim će postati ruska vojna baza čim njen pravni status bude konačno definisan, biće izgrađena odgovarajuća infrastruktura i naši vojnici će tamo živeti u dostojnim uslovima", rekao je Klincevič, potpredsednik Komiteta za odbranu ruske Državne dume, u intervjuu za dnevni list Izvestija.Sa Sirijom je navodno već postignut dogovor da će bez nadoknade i na neograničeno vreme vazdušna baza Hmejmim postati nova stalna ruska vazdušna baza, prva takva u inostranstvu nakon raspada Sovjetskog Saveza, ne računajuči zemlje bivše članice SSSR.

Ruska Duma navodno bi uskoro trebalo da ratifikuje taj dokument. Vojnu bazu Hmejmim u Siriji ruska vojska aktivno koristi od marta 2015. godine, a obezbeđuje je čak 600 ruskih vojnika.

Klincevič nije isključio mogućnost povećanja broja ruskih aviona u ruskim vojnim bazama u Siriji, ali je naveo da "neće biti raspoređeno nuklearno oružje i teški 'lovci'".

On je naveo da "logistička i vojna podrška Rusije omogućava sirijskoj vojsci da uspešno ispunjava svoje ciljeve" i dodao da "Rusija mora preduzeti mere kako opasnost od terorizma ne bi došla i do njenih granica".

Rusija, koja već ima pomorsku bazu u Tartusu na severozapadu Sirije, od 30. septembra prošle godine bombarduje položaje džihadista Islamske države u Siriji, u znak podrške sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je u martu, posle višemesečnih vazdušnih operacija, povlačenje većeg dela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije, ali su ruski avioni i vojnici i dalje na terenu kako bi nadzirali poštovanje prekida vatre, koje je stupilo na snagu 27. februara i gađali položaje džihadista.

Putin je ranije tokom nedelje Državnoj dumi predstavio predlog zakona o ratifikaciji sporazuma sa sirijskom vladom, kojim je predviđeno raspoređivanje ruskih aviona u Hmejmimu "na neodređeno vreme".

Sporazum je potpisan u Damasku u avgustu prošle godine, a njegov cilj je "konsolidovanje snaga u borbi protiv terorizma", kako je navedeno u tekst predloženog zakona.

(Beta/Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track