(VIDEO) ŠOKANTNA ISPOVEST ROBINJE DŽIHADISTA: Pobegla od Boko Harama, sad želi nazad mužu
Foto: Printscreen CNN

Zavolela ga

(VIDEO) ŠOKANTNA ISPOVEST ROBINJE DŽIHADISTA: Pobegla od Boko Harama, sad želi nazad mužu

Planeta -

Amina Ali Nkeki (21), mlada Nigerijka iz Čiboka koja je uspela da pobegne teroristima, rekla je u intervjuu za CNN da joj, tri meseca posle dramatičnog bekstva od džihadista, da joj nedostaje njen muž, borac Boko Harama, i da želi da opet budu zajedno.

Teoristi su Aminu držali više od dve godine. Udali su je za Mohameda Hajatu, s kojim je dobila ćerkicu Safiju.

Par je u maju pobegao sa ćerkicom od terorista; nigerijska vojska našla ih je na obodu šume Sambise. Tada je mala porodica razdvojena: Amina je sa maleckom vraćena svojoj majci, pa su smeštene na tajnu lokaciju u Abudži, a Mohamed je zadržan u vojnom istražnom zatvoru. Njega ispituje nigerijska obaveštajna služba, koja je, između ostalog, saznala da su i njega svojevremeno oteli teroristi Boko Haram.

Amina je u zatočeništvu rodila malu Safiju (Foto: Printscreen CNN)
Amina je u zatočeništvu rodila malu Safiju (Foto: Printscreen CNN)

Očajna Amina kaže da ne zna gde joj je muž sada i da iznad svega želi da mu se vrati.

"Nije mi drag način na koji su nas razdvojili”, izjadala se ona ekipi CNN-a, ali na pitanje o svom majčinstvu u zatočeništvu nije htela da odgovori. A onda se direktno obratila ocu svog deteta: “Želim da znaš da još mislim na tebe, i nisam te zaboravila samo zato što smo razdvojeni.”

Intervju s njom objavljen je dva dana pošto su džihadisti objavili video-snimak na kom se vide beživotna tela devojaka, navodno stradalih u nigerijskom vazdušnom napadu. Međutm, Amina tvrdi da je desetak zatočenika poginulo u bombardovanju pre više od godine dana, što ukazuje na to da video nije nov.

Na snimku i jedna devojka čita molbu za oslobađanje zarobljenih terorista Boko Harama u razmenu za devojke otete u aprilu 2014. iz internata u Čiboku. Amina je baš jedna od tih 276 devojčica. Njih 57 uspelo je da pobegne, ali ostale su i dalje u zatočeništvu. Masovna otmica uznemirila je svetsku javnost, koja je pokrenula kampanju "vratite nam naše devojčice" (#BringBackOurGirls), u kojoj su učestvovale američka prva dama Mišel Obama i pakistanska aktivistkina Malala Jusafzai.

Amina kaže da se ne seća tog dana, ali da su još godinu dana devojčice bile zajedno. Zatim su neke od njih, uključujući Aminu, dali teroristima za žene. Očajnički je želela da vidi majku i to joj je i dalo snage da pobegne iz logora. Još se nije vratila u Čibok, ali to namerava. Želi i da nastavi školovanje.

“Ne bojim se Boko Harama, oni nisu moj Bog”, rekla je.

PORUKA SAPATNICAMA

Amina Ali je jedina uspela da pobegne Boko Haramu posle tako dugog zatočeništva. U intervjuu je poručila preostalim devojkama da ne gube nadu i da će se jednog dana i one vratiti svojim porodicama.

"Budite strpljive i pobožne. Kako je mene Bog spasio iz šume, spasiće i vas”, rekla je.

Boravište preostalih devojaka i dalje je nepoznato, iako se pretpostavlja da se nalaze negde u šumi Sambisi, jakom uporištu Boko Harama na severoistoku zemlje. Nigerijska vlada je na Fejsbuku objavila da je u kontaktu sa džihadistima i da rade na oslobađanju preostalih devojaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track