(VIDEO) SENZACIONALNO: Iran prvi put objavio fotografije raketnog sistema Bavar 373
Foto: Reuters

Prvi put

(VIDEO) SENZACIONALNO: Iran prvi put objavio fotografije raketnog sistema Bavar 373

Planeta -

Iran je objavio danas fotografije prvog raketnog sistema dugog dometa, koji su napravili u vreme kada je njihova zemlja bila pod međunarodnim sankcijama.

Slike koje su objavile skoro svi državni mediji prikazuju predsednika Hasana Rohanija i ministra odbrane Hoseina Degana kako poziraju ispred novog Bavar 373 raketnog sistem odbrane, prenosi AFP.

"Sistem je dizajniran tako da može da prestretne krstareće rakete, dronove, borbene avione i balističke rakete", rekao je ranije ministar Degan. Sistem je trebao da bude pandan ruskog S-300 sistemu, čija isporuka je obustavljena 2010. godine zbog sankcija uvedenih zbog iranskog nuklearnog programa.

"Nismo hteli da napravimo iransku verziju S-300 sistema, hteli smo iranski raketni sistem i napravili smo ga", rekao je Degan za novinsku agenciju IRNA.

"Ako smo u stanju da razgovaramo sa svetskim silama za pregovaračkim stolom, to je zbog naše nacionalne snage, zbog našeg nacionalnog jedinstva", rekao je Rohani.

Neposredno pre zaključenja međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu 2015. godine, Moskva je ponovo odobrila isporuku S-300 sistema što su oštro kritikovale SAD i Izrael.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track