JUNKER SKRESAO ANKARI: Ukidamo vam vize samo ako ispunite sve uslove
Foto: Reuters

Nema vrdanja

JUNKER SKRESAO ANKARI: Ukidamo vam vize samo ako ispunite sve uslove

Planeta -

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je u nedelju da će Turcima biti odobrena putovanja bez viza u zemlje članice Evropske unije od oktobra, samo ako Ankara ispuni sve uslove, uključujući reformu antiterorističkih zakona, javlja Rojters.

"Pitanje putovanja bez viza, koje je direktno povezano sa sporazumom o rešavanju pitanja izbeglica, može da bude primenjeno 1. oktobra samo ako svi uslovi budu zadovoljeni", rekao je Junker na evropskom forumu u Alpbahu, godišnjoj konferenciji u Austriji.

Prema njegovim rečima, "antiteroristički zakoni se ne mogu koristiti za zatvaranje intelektualaca, naučnika i novinara".

Ranije ovog meseca, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da bi njegova vlada mogla da prestane da pomaže u zaustavljanju priliva izbeglica i migranata u Evropu, ako 28-člani blok od oktobra ne ublaži propise za putovanja Turaka, podseća britanska agencija.

Čavušugluovi komentari su se pokolopili sa pojačanim tenzijama između Brisela i Ankare posle propalog pokušaja puča 15. jula u Turskoj, pošto je Evropa uznemirena oštrim merama turskih vlasti koje su usledile, a uz to je odavno zabrinuta zbog široke primene antiterorističkih zakona u Turskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track