UPOZNAJTE NAJSUROVIJE BANDE U LOS ANĐELESU Seju strah i smrt! 120.000 članova ubija, pljačka, siluje
Foto: Topratedviral

Vladaju podzemljem

UPOZNAJTE NAJSUROVIJE BANDE U LOS ANĐELESU Seju strah i smrt! 120.000 članova ubija, pljačka, siluje

Planeta -

Los Anđeles je glavni grad američkih bandi. Postoji ih više od 1.300 i ukupno imaju 120.000 članova. Iako su najbrojniji Meksikanci, najbrutalnije su motobande koje siluju i ubijaju žene, a tela ostavljaju u preriji

Već i površni pogled na popis bandi u Los Anđelesu ostavlja utisak da bi ovaj grad, da nema Holivuda i filmske industrije, bio najpoznatiji po kriminalu. Uostalom, nije bez razloga dobio nadimak "Gang Capital of America", odnosno Glavni američki grad bandi.

Trenutno se u njemu za svoje ideje, novac i prostor bori oko 1.350 bandi koje okupljaju oko 120.000 članova. Ako se zna da Los Anđeles broji oko četiri miliona stanovnika, a sa satelitskim gradovima oko 17 i po miliona, nije ni čudno što je baš ovde rasadnik najvećeg kriminala u SAD. Tim više jer je smešten vrlo blizu granice sa Meksikom, preko koje dolaze i imigranti iz cele Južne Amerike. Upravo su meksičke bande najbrojnije - ima ih oko 60-ak, no ima tu i Azijaca, Afroamerikanaca, Kubanaca, Rusa, Italijana, Salvadoraca, kao i neonacista, ali i najslavnijih među njima - bajkera Hell’s Angels - Pakleni anđeli.

Njihova istorija i današnje članstvo nikad do kraja nisu poznati javnosti. Ono što ne žele da se o njima zna, zauvek ostaje samo među članovima ovog bajkerskog kluba koji je osnovan u Fontani u Kaliforniji 1948. kad je mnogo bivših američkih vojnika postalo višak. Mnogi od njih nisu se mogli pomiriti s civilnim životom, pa su u potrazi za avanturama kupovali motore.

Utemeljitelj je Oto Friedli, koji je za sobom poveo deo članstva dotadašnjih "Pissed Off Bastardsa".

Uzeli su ime po nadimku eskadrile bombardera iz Drugog svetskog rata. U međuvremenu su proširili svoje ispostave u 30-ak zemalja širom sveta i počeli krojiti vlastita pravila ponašanja, a postali su deo pop-kulture nakon filma "The Wild One" i nakon što je novinar Hanter S. Tompson s njima proveo godinu dana u severnoj Kaliforniji.

Članovi zelene nacije bez problema ubijaju ljude

Tipični član Hell’s Angelsa godišnje prevali oko 40.000 kilometara na omiljenom motoru Harli-Dejvidsonu, a članovi kluba rado ističu da je tek jedan odsto problematičnih stvorilo sasvim pogrešnu sliku o 99 odsto uglednih bajkera.

Nažalost, podaci govore da to baš i nije tako. Prvi put na loš glas došli su tokom velikog koncerta Roling Stounsa 1969. godine na Altamont Speedwayu. koji su obezbeđivali upravo pripadnici Paklenih anđela. Mik Džeger video je s pozornice da su bajkeri bili pod uticajem psihodeličnih droga u kombinaciji sa alkoholom i vrlo agresivni. Koncert su prekinuli kad su jednog od posetilaca pretukli do smrti.

Stunsi su prestravljeni od straha pobegli s pozornice i živu glavu izvukli odletevši helikopterom.

Tokom decenija mnogi od ovih bajkera nastavili su se baviti kriminalom, i to vrlo ozbiljnim - od šverca oružja do trgovine opojnim drogama, posebno metamfetaminima. Policija u LA često ima s njima posla zbog tuča, nelegalnog oružja koje obično nose sa sobom i koje često i olako koriste.

Ali poslednjih godina dobili su vrlo oštru konkurenciju u bajkerskom klubu Vagos Motorcycle Club, poznatijem kao The Green Nation (Zelena nacija), koji su se također proširili u desetak američkih država, ali najmoćniji i najbrojniji su upravo u LA.

Pre nekoliko godina policija je u njihovom sedištu zaplenila oko šest kilograma kokaina i više od 3.000 dugih cevi. Priveli su 200 njihovih članova od kojih su neki kod kuće imali pancirke i po nekoliko minobacača.

Jedan od odbeglih članova anonimno je svedočio da članovi Zelene nacije nemaju previše osećaja:

"I ja sam tokom članstva ubio troje ljudi. Jednostavno, to tako ide. U tim ljudima postoji neko crnilo i ubijaju s lakoćom svakoga ko im se suprotstavi".

Žene tretiraju kao drugorazrednu vrstu koja je njihovo vlasništvo: "Nije lako biti žena u tom klubu. Uvek postoji mogućnost da ih članovi siluju ili prebiju do smrti".

Ali nisu samo okrutni prema ženama, nego i prema muškarcima. Za dug od 1.000 dolara njihovog člana su prebili i zatim hladnokrvno ubili u preriji te ostavili njegovo unakaženo telo na suncu.

Bajkeri su tek deo šarolike scene uličnih bandi u LA. Jedna od najpoznatijih je hispano-gang poznata pod imenom 18th Street Gang, prema kvartu u kojem su osnovani.

Poznati su i kao M18. To je surova kriminalna organizacija osnovana u Los Anđelesu. Najveći rivali su im bande Blods, MS13 i Krips. Imaju veoma brutalne rituale poput "18 sekundi premlaćivanja". Time jedni druge primoravaju na poslušnost i odanost bandi.

Članovi su uglavnom rođeni ili potiču iz Salvadora.

Jedna je od najbrže rastućih kriminalnih grupa u gradu koja trenutno broji oko 15.000 članova, a proširili su se u čak 32 države. Sumnja se da su odgovorni za brojna ubistva, otmice i iznude, trgovinu ljudima i drogom te krađe automobila, ali najveći je problem što su se počeli infiltrirati i u redove američke vojske.

Izrešetali su komšiju usred dana jer su crnci

Uz njih je po snazi banda Florencia 13, koji usko sarađuju s meksičkom mafijom i direktna su konkurencija M18. Deluju u južnom delu LA i na popisu su najopasnijih bandi u gradu.

Proširili su uticaj i na Virdžiniju i Ajovu. U poslednjih nekoliko godina mnogi od članova osumnjičeni su za trgovinu drogom, provale i ubistva.

Osnovani su početkom ‘90-ih godina prošlog veka kao ulična ekipa vozača brzih automobila, no s vremenom su prerasli u prave kriminalce. Pre četiri godine šestorica njihovih članova osuđena su na doživotne robije za zločine koje su počinili i priznali.

Njihov član, 24-godišnji Francisko Flores, osuđen je na doživotni zatvor jer je ubio svoje žrtve samo zato što su bili crnci. Iste godine na dugogodišnje kazne strogog zatvora osuđeno ih je još na desetine jer su, kako je rekao bili povezani s meksičkom mafijom i terorisali okrug Florens-Fajerstoun. A kako je to izgledalo, opisao je državni tužilac: "Samo bi izašli na ulice i nasumično pucali po tamnoputim komšijama. Izazvali su pravi rat među rasama koje žive na tom području. Afroamerikanci nisu više smeli hodati ulicom niti se voziti biciklima jer su bili njihove pokretne mete. U naselju sa 60.000 stanovnika u samo godinu dana ubili su 45 ljudi".

Iako postoje samo dve bande čiji članovi dolaze iz Salvadora - a to su već spomenuta 18th Street Gang i MS-13 ili Mara Salvatruća - ovi poslednji najveći su problem FBI. Smatraju ih najopasnijom bandom u ovom trenutku u SAD-u jer su krakove pustili u nekoliko država Srednje i Južne Amerika.

Ova banda, poznatija i kao MS-13, je svakako najbrutalnija i najsmrtonosnija kriminalna organizacija na svetu. Počeli su u Kaliforniji a danas imaju više od 70.000 članova. Mara Salvatruća je toliko brutalna da ostale nabrojane bande pored nje deluju kao grupe ne baš pametnih ljudi koji se bave prodajom droge. Polje njihovog delovanja je - pa moglo mi se reći sve. Od šverca droge, prodaje oružja, krađe, pa sve do trgovine ljudima i naručenih ubistava. Ne ustručavaju se i da napadnu pripadnike policije a nije im uopšte bitno ako među njihovim žrtvama ima žena i dece.

Osim što su usko povezani s meksičkim narkokartelima, izrazito su nasilni i okrutni u svojim pohodima i osvetama.

Glave briju na ćelavo, ali lica i čela su im najčešće plava jer ih prekrivaju tetovažama i pirsingom. Laki su na oružju, a američka javnost još pamti kako je jedan od njihovih članova hladnokrvno pobio četveročlanu porodicu jer su mu svojim automobilom nakratko blokirali izlaz iz parkirališta. Da bi im se suprodstavili, FBI je 2010. osnovao posebni odeljenje MS-13-Tesk Fors u kojem su zaposlili najspretnije specijalce sa zadatkom da spreče dale delovanje ove bande poznate po najkrvavijim zločinima.

Tu su zatim i The Avenues, ulična banda takođe sastavljena uglavnom od Meksikanaca. Nisu bili oduvijek nasilni, ali su se s vremenom počeli baviti sitnim kriminalom.

Pred kraj šezdesetih godina upleli su se u uličnu trgovinu heroinom i tom se delatnošću bave i danas, ali organizovano. Ne trpe crnce i bore se svim sredstvima da se u njihov kvart ne doseli ni jedna tamnoputa obitelj.

Likvidiraju policajce pred članovima porodica

S vremenom su postali toliko moćni da sve više tinejdžera sanja o tome da jednog dana postanu njihovi članovi. Banda ima vrlo stroga pravila od kojih je najvažniji zakon ćutnje, a one koji ga prekrše sigurno očekuje smrtna kazna.

Zaštitni znak im je mrtvačka glava sa šeširom ili slova LA, AVES ili A. Prvi put dobili su oznaku 'vrlo opasni' kad je o njima progovorio i predsednik Bil Klinton. Povod je bio događaj iz 1995. godine kad su pripadnici The Avenuesa otvorili vatru na automobil koji je skrenuo u pogrešan smer. Pritom su ubili trogodišnjeg dečaka.

U avgustu 2008. u LA su ubili načelnika policije koji je radio u tamošnjem zatvoru i bio zadužen za zatvorenike, među kojima su bili i pripadnici The Avenuesa. Ubijen je pred očima svojih roditelja u porodičnoj kući kad se spremao otići na posao.

Glavna delatnost im je trgovina drogom i ljudima i u poslednjih 20 godina ubili su ukupno više od 100 ljudi.

Pretili su i reketarili stanovnike Holivuda

Tu je i banda pod imenom Armenian Power Mob, koja je usko povezana s ruskim organizovanim kriminalom, ali imaju i nekoliko članova rodom iz Meksika. Osnažili su se 1988. godine kad su u Istočnom Holivudu zaposeli nekoliko parkirališta ispred trgovačkih centara i prisilili vlasnike tamošnjih restorana da prihvate njihovu zaštitu i zaposle njihove članove kao redare.

Prvi novac stečen reketom poslužio im je kao početni kapital za biznis. Nisu previše brojni. Ima ih oko 2.000, ali članovi su postali i pripadnici drugih rasnih grupa, a specijalizovali su se za izvršavanje naručenih ubistava i to uglavnom iz vožnje automobilom. Oblače se u vojničke pantalone, bele majice, a na glavama nose mornarsko plave skijaške kape.

Poznato je da imaju dugu istoriju sukoba sa bandama latino-američkog porekla.

Utemeljitelj Armenian Powera - Armen Sajlent Petrosjan ubijen je 22. maja 2000., a ubica je bio Hoze Argueta, član latinoameričke bande White Fence. Dva dana posle ubijen je još jedan njihov član ispred restorana u Holivuu i to je podstaklo talas međusobnih krvavih obračuna. Ovi su se osvetili tako što su ubili 17-godišnjeg dečaka u dvorištu škole koju je pohađao.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track