POSLE VIŠE OD POLA VEKA: Japan pristao da plati odštetu južnokorejskim seks robinjama
Foto: AP

Nekakva pravda

POSLE VIŠE OD POLA VEKA: Japan pristao da plati odštetu južnokorejskim seks robinjama

Planeta -

Južna Koreja je danas saopštila da će žene, koje su bile prisiljene na seksualno ropstvo japanskim vojnicima u Drugom svetskom ratu, dobiti odštetu u iznosu od 100 miliona vona (oko 90.000 dolara), koju će finansirati japanska vlada.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje saopštilo je da će porodice preminulih žrtava primiti odštetu od oko 18.000 dolara, a da se očekuje da će japanska vlada uplatiti obećanih 9,9 miliona dolara na osnovu dogovora postignutog prošlog meseca u Seulu.

Još samo 46 žrtava je živo (Foto: AP)
Još samo 46 žrtava je živo (Foto: AP)

Južna Koreja i Japan su se dogovorili da osnuju fondaciju u decembru posle decenijskog spora o južnokorejskim žrtvama seksualnog ropstva. Zvaničnik iz Seul je saopštio da trenutno ima 46 preživelih žrtava i 199 žrtava koje su u međuvremenu preminule, prenosi AP.

Otvaranje kancelarije fondacije u Seulu je dočekano protestima aktivista i studenata koji kritikuju sporazum iz decembrta tvrdnjama da je "Seul naseo na jeftinu ponudu". Prema sporazumu, za koji obe strane kažu da je "nepovratan" Japan je obećao finansiranje odšteta kako bi pomogli žrtvama. Južna Koreja je obećala da će se, u zamenu za finansijsku odštetu, uzdržati od kritikovanja Japana po ovom pitanju i pokušati da reši japansku pritužbu zbog statue devojke koja predstavlja žrtve seksualnog ropstva, a koja se nalazi ispred japanske ambasade u centru Seula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track