Talibani prahom otrovali 120 devojčica

Trovanje

Talibani prahom otrovali 120 devojčica

Planeta -
Napad u kome su stradale devojčice dogodio se u provinciji Takar, gde su radikalni konzervativci upotrebili toksični prah kojim su zatrovali vazduh u učionicama

KABUL – Talibanski pokret toksičnim prahom otrovao je više od 120 devojčica i tri nastavnika u napadu na severu zemlje, saopštilo je Ministartvo obrazovanja Avganistana.

Napad u kome su stradale devojčice dogodio se u provinciji Takar, gde su radikalni konzervativci upotrebili toksični prah kojim su zatrovali vazduh u učionicama zbog čega suučenice ostale bez svesti.

Avganistanska obaveštajna agencija i Nacionalna direkcija za bezbednost (NDS) navode da talibani namjeravaju da zatvore škole nakon povlačenja stranih vojnih trupa do 2014. godine.

"Jedan od ciljeva operacije `Al faruk` jeste da se zatvore škole. Trovanjem devojaka talibani žele da stvore strah i da nateraju roditelje da prestanu slati svoje kćerke u školu", rekao je portparol NDS-a Lutfula Mašal.

Avganistansko ministarstvo obrazovanja saopštilo je prošle nedelje da su pobunjenici zatvorili 550 škola u 11 provincija gde talibani imaju snažnu podršku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track