ŽESTOKA OFANZIVA NA SEVERU SIRIJE: Turska vojska se sukobila sa Kurdima!
Foto: Rojters

ŽESTOKA OFANZIVA NA SEVERU SIRIJE: Turska vojska se sukobila sa Kurdima!

Planeta -

Borci koje podržavaju Kurdi sukobili su se sa turskom vojskom u tenkovima na severu Sirije, u blizini granice sa Turskom, javlja AFP.

"Turski tenkovi približili su se danas Al-Amarnehu u provinciji Alep, južno od granice, i sukobili su se sa borcima koje podržavaju kurdske snage", rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije sa sedištem u Londonu.

Neimenovani izvor u autonomnom kurdskom regionu na severu Sirije potvrdio je da je došlo do sukoba.

Turska vojska je u sredu pokrenula operaciju "Štit Eufrata" u Siriji kako bi proterala pripadnike Islamske države iz pogranicnog regiona i suprotstavila se napredovanju kurdskih snaga - koje Ankara smatra neprijateljima.

Turske vlasti saopštile su da je cilj ofanzive proterivanje džihadista, ali i zaustavljanje prodora kurdskih "Jedinica za zaštitu naroda" (PPU) ka oblastima istočno od Eufrata.

Artiljerijske snage turske vojske bombardovale su u četvrtak položaje PPU, pošto su obaveštajne službe utvrdile da kurdski borci napreduju u borbama, uprkos obećanju SAD da će biti zaustavljeni.

Vlasti u Ankari, SAD i EU smatraju kurdske jedinice u Siriji terorističkim grupama, kao i kurdsku pobunjeničku Radničku partiju Kurdistana (PKK), koja se decenijama bori za autonomiju Kurda u Turskoj.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track