Grčka mora da se žrtvuje

Bolna prilagođavanja

Grčka mora da se žrtvuje

Planeta -
MMF upozorava Grčku da poštuje plan štednje jer učešće u evrozoni ima cenu i njeno napuštanje može da bude katastrofalno po čitavu Evropu

LONDON - Stezanje kaiša.Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard kaže da će grčka levica morati da se suoči s strogim fiskalnim merama, čak i ako odbaci zahteve za strogu štednju, pošto učešće u evrozoni ima cenu.

- Kad neka zemlja ima tako veliki deficit, ta cena je povećana produktivnost radne snage, strukturalne reforme i fiskalna konsolidacija - ukazala je Lagardova i dodala da „te mere moraju da budu preduzete“.

Osvrćući se na mogućnost da grčka levica odbaci program strogih mera štednje, koji je uslov za dobijanje pomoći za spasavanje od 130 milijardi evra od Evropske unije i MMF, Lagardova je naglasila da su bolna prilagođavanja neizbežna:

- Levica bi mogla da odbaci te stroge mere, ali u zamenu za šta? Verovatno za još teže mere koje će ionako morati da budu preduzete.

Aleksis Cipras, lider grčke radikalne levičarske koalicije Siriza, koja se protivi strogoj štednji, kaže da njegova partija neće tražiti napuštanje evra ako na predstojećim izborima 17. juna dođe na vlast.

- Glas za levicu ne znači da ćemo napustiti evro. Naprotiv, mi ćemo zadržati tu valutu - rekao je lider partije Siriza, koja ima najviše izgleda da pobedi na sledećim izborima.

Klaus: Grčka je žrtva

- Grčka nije stvorila krizu, nego je žrtva iracionalnog monetarnog uređenja Evrope, koje spaja potpuno različite zemlje - rekao je češki predsednik Vaclav Klaus, poznati evroskeptik.

Klaus smatra da bi brzi povratak Grčke na drahmu doprineo rešavanju dužničke krize u zoni evra:

- Zamislite da spojite valute Kanade, SAD i Meksika i da napravite jednu zajedničku valutu i onda da budete iznenađeni što to ne funkcioniše! To je smešno, ali upravo to se dogodilo u Evropi.

Spremni za sve situacije

Mnogi analitičari smatraju da će Grčka morati da napusti evrozonu, a Lagardova tvrdi da MMF ne smatra da će se to dogoditi, ali da je „pripremljen za sve moguće situacije“.

- Članice evrozone treba da se pripreme da više i duže finansijski pomažu Grčku kako bi zadržala evro - rekla je ona.

Bundes banka: Nema opasnosti po evrozonu

Nemačka centralna banka smatra da bi evrozona mogla da podnese krizu u Grčkoj, uprkos njenom neuspehu da sprovede obećane mere štednje i reforme. U objavljenom mesečnom izveštaju nemačke Bundes banke, situacija u Grčkoj opisana je kao „vrlo zabrinjavajuća“. U njemu je ukazano na to da postoji opasnost da Grčka ne ispuni svoja obećanja, što bi moglo da joj ugrozi šanse za primanje pomoći u budućnosti. U izveštaju se navodi da će zbog toga „Grčka morati da snosi posledice“, mada nije objašnjeno kakve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track