Iran ponudio kontrapredloge
Foto: Kurir

Iran ponudio kontrapredloge

Planeta -
Naši predlozi bazirani su na Sporazumu o neširenju atomskog oružja, kao i na principima postupnog pristupa i uzajamnosti, koji su bili izrađeni tokom razgovora u Istanbulu", rekao je izvor iz iranske delegacije

BAGDAD - Prva runda pregovora o iranskom nuklearnom programu, započetih u sredu u Bagdadu, završena je kontra-predlogom Teherana međunarodnoj posredničkoj "šestorki", javile su agencije.

"Iran je načinio kontra-predlog, koji se sastoji od pet tačaka. Naši predlozi bazirani su na Sporazumu o neširenju atomskog oružja, kao i na principima postupnog pristupa i uzajamnosti, koji su bili izrađeni tokom razgovora u Istanbulu", rekao je izvor iz iranske delegacije.

Taj izvor je rekao da delegacija Irana očekuje večeras odgovor od međunarodnih posrednika (Rusije, Velike Britanije, Kine, SAD, Francuske i Nemačke), navela je agencija RIA Novosti.

Itar-Tas s, takođe, izveštava da je Iran predstavio grupi "5+1" paket predloga, koji - po iranskoj agenciji Fars, obuhvataju i "nuklearnu i nenuklearnu sferu".

Suština tih inicijativa Irana se, međutim, ne otkriva, navodi ruska državna agencija, dodajući da se samo saopštava da je predloga pet i da Iran predlaže da ih realizuje fazno.

Agencija Rojters prenela je iz Bagdada izjavu neimenovanog diplomate da se očekuje da se plenarna sednica nastavi i sutra ujutro, posle detaljne diskusije.

Neke diplomate, međutim, ističu da konačna odluka o tome još nije doneta, navodi britanska agencija.

Ranije je zvanični predstavnik Evropske unije Majkl Man izjavio da je "šestorka" pripremila za Iran "nekoliko novih predloga", kojim se Teheran poziva da zaustavi obogaćivanje uranijuma do 20 odsto, što čini od februara 2010. godine.

Itar-Tas s, istovremeno, iz Vašingtona prenosi izjavu iz Stejt departmenta da su Iranu predstavljeni detaljni predlozi, usmereni na rešavanje iranskog nuklearnog pitanja, ali američko ministarstvo spoljnih poslova nije želelo da otkriva detalje predloga.

Istovremeno, predstavnik Stejt departmenta je kategorički demantovao da je "šestorka" Irancima predala iste inicijative, koje je Teheran ranije već odbio.

Zvanična Moskva je ponovila da se zalaže za nastavak pregovora sa Iranom na osnovu "uzajamnog uvažavanja i principa postepenosti i uzajamnosti".

"Uvereni smo da u pitanjima vezanim sa iranskim nuklearnim problemom nema vojnog rešenja", izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov.

"Rusija je protiv uvođenja jednostranih restrikcija kao dopune sankcija koje su usaglašene u Savetu bezbednosti", rekao je on, dodajući da je "važno da iranska strana vidi "svetlost na kraju tunela"" i svhati da će po zatvaranju svih pitanja vezanih sa njenim nuklearnim programom moći da koristi sva prava koja imaju države bez nuklearnog oružja, članice Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

SAD, nekoliko drugih zemalja Zapada i Izrael sumnjiče Iran da razrađuje nuklearno oružje pod pokrićem programa za miroljubivu upotrebu atomske energije, što Teheran poriče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja