BRITANSKI EKSPERT OTKRIVA: Evo zbog čega američki F-35 nikada neće moći da pobedi ruskog Su-35!
Foto: AP

Ponos avijacije

BRITANSKI EKSPERT OTKRIVA: Evo zbog čega američki F-35 nikada neće moći da pobedi ruskog Su-35!

Planeta -

Američki lovac F-35, na čiji razvoj SAD troše oko bilion dolara, ima nedostatke zbog kojih on neće u borbi moći da pobedi ruskog lovca Su-35 „ni za milion godina“, smatra naučni saradnik Kraljevskog instituta za odbrambena istraživanja Velike Britanije Džastin Bronk.

U ranim fazama razvoja stručnjaci su ukazivali na činjenicu da je sposobnost F-35 da vodi vazdušnu borbu inferiorna čak i u odnosu na F-16, koji ovaj avion treba da zameni, piše „Biznis insajder“.

Kasnije su neke greške ispravljene, ali je naglasak kod F-35 više usmeren na nevidljivost, pri čemu se manje pažnje posvećuje borbenim karakteristikama.

"Upravo iz tog razloga stariji lovci, kao Su-35 ili ’tajfun‘, verovatno mogu da unište F-35 u borbi izbliza“, navodi autor teksta.

Iako svaki verodostojan izveštaj ukazuje na to da će F-35 nadmašivati u nevidljivosti, ipak efikasnost u vazdušnoj borbi zavisi od drugih pokazatelja, kaže Bronk."’Tajfun‘ i Su-35 imaju pozitivnu vrednost koeficijenta odnosa potisak—težina (odnos potiska na težinu letelice) prilikom borbenog opterećenja, što znači da oni mnogo efikasnije mogu da ubrzaju, uključujući i vertikalno, od F-35. Istovremeno Su-35 je mnogo pokretljiviji“, objašnjava Bronk.

F-35 takođe ima pozitivan koeficijent odnosa potisak—masa, ali nije sasvim jasno da li će on biti od koristi avionu jer ima mala krila i ceo dizajn je više fokusiran na nevidljivost nego na pokretljivost, što će negativno uticati na borbene osobine lovca.

"Na taj način F-35 najverovatnije ne bi mogao da pobedi u vazdušnoj borbi sa Su-35 ili ’tajfunom‘“, zaključuje autor teksta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track