RASTE NAPETOST: Amerikanci ne veruju Rusima, odbijaju novi sporazum o kontroli oružja!
Foto: AP Jun 2014

Propao predlog Nemačke

RASTE NAPETOST: Amerikanci ne veruju Rusima, odbijaju novi sporazum o kontroli oružja!

Planeta -

Sjedinjene Države saopštile su u četvrtak da su skeptične prema pozivu Nemačke na postizanje novog sporazuma o kontroli naoružanja sa Rusijom kako bi se izbeglo povećanje napetosti u Evropi, uzimajući u obzir činjenicu da je Moskva prekršila niz drugih sporazuma.

Vašington radije zagovara nastavak dijaloga s Rusijom o većoj transparentnosti i u ovom trenutku je nepoverljiv prema sklapanju novog sporazuma, objasnio je američki izaslanik u OESS Daniel Baer.

"Usresređeni smo na postojeće sporazume i pokušavamo ih staviti u funkciju na način na koji bi trebalo da funkcionišu te nastavljamo sa angažmanom na nizu gorućih pitanja", rekao je Baer.

"U kontekstu situacije u kojoj Rusija krši niz ranije postignutih sporazuma, treba biti oprezan u odnosu na ideju o sklapanju nekog novog sporazuma", dodao je.

Njegove ocene ne pomažu inicijativi koju je prošle nedelje objavio nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, ovogodišnji rotirajući predsednik OEBS koji zagovara novi sporazum s Moskvom o kontroli oružja.

Nemački predlog podržava i francuski ministar spoljnih poslova.

Štajnmajer tvrdi da bi novi sporazum ponudio više transparentnosti i izgradnju poverenja nakon što je Rusija aneksijom Krima prekršila načela mira.

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track