PUTINA SVI JURE I MOLE, A NA OBAMU URLAJU: Šta se dešava na samitu G20 u kineskom gradu Hangdžou!
Foto: Reuters

IZA KULISA

PUTINA SVI JURE I MOLE, A NA OBAMU URLAJU: Šta se dešava na samitu G20 u kineskom gradu Hangdžou!

Planeta -

Svetski lideri u Kini zvanično razgovaraju o privredi i monetarnim reformama, ali u stvari vode male bitke kojima će dokazati sopstvenu dominaciju

HANGDŽOU - Kineski predsednik Si Đinping zvanično je juče otvorio dvodnevni samit 20 najvećih svetskih ekonomija rekavši da bi G20 trebalo da usvoji nove mere koje bi dovele do zamaha privrednog rasta i sprečavanja protekcionizma.

Međutim, dok se zvanično raspravljalo o monetarnim, fiskalnim i strukturnim reformama, ali i razvoju multilateralnog trgovinskog sistema, mnogo su bili važniji susreti predsednika država i vlada na marginama samita, jer su oni pokazivali kakvi su trenutno odnosi među državama, ko je u ovom trenutku na ceni, a koga više niko ne šljivi.Prema izveštajima sa prvog dana samita, najveća zvezda skupa i pobednik tih malih bitaka bio je ruski predsednik Vladimir Putin, s kojim su svi želeli da razgovaraju i održe sastanke. S druge strane, najveći gubitnik je bio američki lider Barak Obama, koji je bio jedini predsednik dočekan bez crvenog tepiha, a jedan kineski zvaničnik se čak i drao na njega i njegovu delegaciju.

Dok je Putin častio saveznika Sji Đinpinga ruskim sladoledom, turski predsednik mu se zahvaljivao za delimično ukidanje sankcija i dogovarao detalje o Turskom toku, a drugi lideri BRIKS su se s njim saglasili da samo zajedno mogu pobediti globalni terorizam. Čak je i britanska premijerka Tereza Mej izjavila u razgovoru s Putinom da Britanija želi „otvorene i poštene“ odnose s Moskvom, što je promena kursa Ujedinjenog Kraljevstva nakon odluke o napuštanju Evropske unije.

Ruski sladoled za KinezaVLADIMIRE, TVOJ ŠLAG JE NAJBOLJIMoskva i Peking su u toplim međusobnim odnosima, ali je Vladimir Putin kolegi Si Đinpingu doneo ledeni poklon.- Obećao sam, pa sam vam doneo celu kutiju ruskog sladoleda - rekao je šef Kremlja.Si je zahvalio na gestu dodavši da je rusku poslasticu zavoleo u Moskvi.- Svaki put kad dođem u Rusiju, zamolim da mi kupe ruski sladoled. Kasnije ga jedem kod kuće. Vi imate najbolji šlag, zato je vaš sladoled izuzetno ukusan. Veoma mi se dopada - kazao je Si.

Britanski špijuniTEREZA, SKIDAJ SE SAMO ISPOD ČARŠAVABritanski obaveštajci su pred polazak u Kinu održali sastanak s premijerkom Terezom Mej i drugim članovima njene delegacije na samitu G20 i upozorili ih da se čuvaju kineskih špijuna i zavodnica koje ovi koriste za krađu informacija.- Premijerki i ostalima rečeno je da se paze i kamera, kao i da se ni po koju cenu ne skidaju nigde osim ispod čaršava - rekao je neimenovani izvor britanskom Miroru. Savetovano im je i da ne primaju nikakve poklone, a dobili su privremene telefone, koji će biti uništeni odmah posle samita.

Erdoganova ofanzivaSAD IZRUČUJU GULENA?Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je samit iskoristio da se susretne s nekim od svetskih lidera. Međutim, dok je sastanak s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel bio tek kurtoazan, bez važnih zaključaka, Erdogan je bolje prošao kod Baraka Obame, koji mu je rekao da će raditi s njim na tome da odgovorni za pokušaj puča budu izvedeni pred lice pravde, što je korak ka izručenju imama Fetulaha Gulena Ankari. Međutim, tokom susreta s Vladimirom Putinom Erdogan je bio srdačniji i nije štedeo reči zahvalnosti, a dva lidera su se dogovarala i o detaljima Turskog toka.

Neprijatan dočekOBAMA, OVO JE NAŠA ZEMLJANajgore je na samitu prošao zvanično najmoćniji čovek sveta - predsednik SAD Barak Obama. Američki lider bio je jedini koga na izlasku iz aviona nije dočekao crveni tepih, a nije bilo čak ni stepenica za silazak iz aviona. Ipak, to nije bila poslednja zamka za Obamu - kad je sišao, kineski zvaničnik je rekao da njegovi saradnici i novinari moraju da se odmaknu. Na objašnjenje da je to dozvoljeno prema pravilima Bele kuće, kineski zvaničnik je počeo da urla na američku delegaciju: „Ovo je naša zemlja! Ovo je naš aerodrom!“Iako je incident vrlo zanimljiv u svetlu tenzija između Kine i Amerike, Obama je samo kazao:- Ne bih pridavao značaj sitnim tenzijama na aerodromu.

Kao siroče... Jedini bez crvenog tepiha
Kao siroče... Jedini bez crvenog tepiha

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track