I PUTIN JE NA MUKAMA: Teže je danas upravljati Rusijom nego za vreme Sovjetskog Saveza
Foto: AP 31 Avg 2016

Vladarski problemi

I PUTIN JE NA MUKAMA: Teže je danas upravljati Rusijom nego za vreme Sovjetskog Saveza

Planeta -

Upravljati Rusijom danas je teže nego u vreme Ivana Groznog, Nikolaja Drugog ili za vreme Sovjetskog Saveza, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Mislim da je teže jer uprkos svim kritikama koje dobijamo od naših zapadnih partnera, u zemlji se odvijaju i procesi unutrašnje demokratije“, rekao je on. Međutim, istakao je on, Rusija je najteže stranice svoje istorije već okrenula, a sada joj predstoji vreme jačanja. „Ubuduće ćemo samo jačati, najteže je već iza nas“, rekao je on. Ruski predsednik rekao je i da Rusija nastoji da uspostavi značajniji uticaj u svetu, ali namerava da sprovodi isključivo pomirljivu spoljnu politiku.„Rusija je do sada sprovodila isključivo pomirljivu spoljnu politiku i to će činiti ubuduće, sa ciljem uzajamne saradnje“, rekao je on.

Putin je u intervjuu za „Blumberg“ takođe naveo da Rusija namerava da poveća svoj uticaj kroz ekonomsku i humanitarnu sferu, radi razvoja ravnopravne saradnje sa svim komšijama. On je naglasio da se upravo tim vrednostima vodi ruska spoljna politika. Govoreći o predstojećim predsedničkim izborima u Rusiji, koji će biti održani 2018. godine, Putin je rekao da još uvek nije odlučio da li će na njima i učestvovati.

„Prvenstveno je potrebno dočekati parlamentarne izbore u septembru i sagledati rezultate, tek nakon toga možemo govoriti o predsedničkim“, rekao je Putin. Ruski predsednik je dodao da ne treba unapred govoriti o izborima, pogotovu ako se uzme u obzir šta sve još mora da se uradi, odnosno kakve zadatke je potrebno rešiti.

„U zavisnosti od našeg uspeha razmislićemo kako ćemo organizovati kampanju uoči predsedničkih izbora 2018. godine. Za sada ništa još nismo rešili“, rekao je on. Budući lider mora da bude relativno mlad, ali zreo čovek, zaključio je on.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track