EU PRODUŽILA SANKCIJE RUSIJI: Peskov poručuje da slede kontramere
Foto: Profimedia

Nastavak tenzija

EU PRODUŽILA SANKCIJE RUSIJI: Peskov poručuje da slede kontramere

Planeta -

Evropska unija je danas produžila deo sankcija Rusiji zbog krize Ukrajini za još šest meseci, saopštile su evropske diplomate.

Mere zamrzavanja imovine i zabrane putovanja, koje je trebalo da isteknu 15. septembra, produžene su za novih šest meseci, i odnose se na oko 150 ruskih državljana i 37 kompanija, prenosi agencija Rojters.

Na "crnoj listi" EU su, kako navodi britanska agencija, proruski pobunjenici, ruski zvaničnici, zakonodavci i oligarsi, ali i ruski proizvođač odbrambenih sistema Almaz-Antej, kao i nekoliko kompanija na Krimu koje su prešle u ruke ruskih vlasti nakon što je Krim u martu 2014. godine pripojen Ruskoj Federaciji.

Inače, u Kremlju su prokomentarisali proširenje antiruskih sankcija.

„Po pitanju sankcija glavni princip od kojeg mi polazimo je princip uzajamnosti. Nesumnjivo, novi spisak sankcija će biti analiziran i to neće ni na koji način pomoći razvoju naših odnosa“, izjavio je pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

„Žalimo što je sastanak dva predsednika (SAD i Rusije) koji je održan na samitu „dvadesetorke" bio uokviren, kako pre sastanka, tako i nekoliko dana kasnije, takvim dodatnim koracima za širenje sankcija", dodao je on.

Inače, juče je Ministarstvo trgovine SAD donelo odluku o proširenju spiska ruskih kompanija koje su se našle na udaru antiruskih sankcija koje su uvedene sredinom marta 2014. godine. SAD su na spisak stavile 81 kompaniju i organizaciju, ispod njih 86 koje se tamo već nalaze.

(Tanjug/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track