ČAVUŠOGLU OBEĆAVA: Organizatori puča imaće pravično i transparentno suđenje
Foto: Reuters

Ljudska prava

ČAVUŠOGLU OBEĆAVA: Organizatori puča imaće pravično i transparentno suđenje

Planeta -

Šef turske dipomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u Strazburu da će organizatori neuspelog puča imati "pravično i tranparentno suđenje" i da Turska poštuje svoje obaveze prema Savetu Evrope.

"Nikada nismo zaboravili na svoje obaveze prema Savetu Evrope, čak i u tako teškom periodu za turski narod. Takođe nismo zaboravili da načela pravne države moraju da se poštuju", rekao je Čavušoglu novinarima posle sastanka sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom.

On je dodao da "svako ima pravo na pravično suđenje, pa čak i oni koji su pokušali da ubiju predsednika (Redžepa Tajipa Erdogana)" i obećao da će se protiv organizatora puča voditi "transparentan proces, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima". Čavušoglu se takođe založio za ponovno aktiviranje radnih grupa Saveta Evrope u kojima učestvuje Turska i izrazio zahvalnost Savetu zbog podrške Ankari posle puča, iako su, kako je naveo, odnosi Turske i EU "zategnuti".

Sa Redžepom Tajipom Erdoganom: Jagland je prvi evropski zvaničnik koji je posetio Tursku posle pokušaja puča (Foto: Fonet/AP)
Sa Redžepom Tajipom Erdoganom: Jagland je prvi evropski zvaničnik koji je posetio Tursku posle pokušaja puča (Foto: Fonet/AP)

Jagland je istakao da je veoma važno da se tokom suđenja pučistima poštuju pravila sudskog postupka i pretpostavka nevinosti. On je nedavno u Ankari izjavio da Evropa ima "premalo razumevanja" za izazove sa kojima se Turska suočava posle neuspelog puča i prvi je evropski zvaničnik koji je posetio Tursku posle pokušaja puča u kojem je izmedju 15. i 16. jula poginulo 270 osoba.

Turska je 21. jula obavestila Jaglanda da je zbog uvođenja vanrednog stanja, posle neuspelog puča, stavila van snage Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, iako je Savet naveo da se suspenzija ne može odnositi na pravo na život i zabranu ponižavajućeg postupanja, ropstva i nezakonitog kažnjavanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track