ODOBRAVA SILOVANJE, UBIJA DILERE, VREĐA SVETSKE LIDERE On je jedan od najkontroverznijih predsednika
Foto: Rojters

Rodrigo Duterte

ODOBRAVA SILOVANJE, UBIJA DILERE, VREĐA SVETSKE LIDERE On je jedan od najkontroverznijih predsednika

Planeta -

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte tek nedavno je preuzeo vlast u toj pacifičkoj državi, ali već se sada se osećaju posledice njegovog nedostatka samokontrole.

Pre samo nekoliko dana nazvao je američkog predsednika Baraka Obamu kurvinim sinom.

"Ja sam predsednik suverene države i ne odgovaram nikome osim filipinskom narodu. Kurvin sine, psovaću ti sve", izjavio je Duterte.

Naime, Obama i Duterte je trebalo da održe kraći sastanak u Laosu na kojem bi bilo razgovora o ubistvima dilera na Filipinima koja se sprovode uz puni Duterteov blagoslov.

Bela kuća inače toleriše uvrede osoblju, ali takve izjave upućene Obami jednostavno nisu hteli da otrpe i zato su otkazali sastanak. Gotovo istovremeno sa otkazivanjem sastanka, Duterteov kabinet poslao je saopštenje medijima u kojima pokušavaju da smire tenzije i saopšte da se vesele izglađivanju odnosa narušenih pogrešno shvaćenim izjavama.

Duterte je pokušao da se odbrani time da su uvredljive izjave bile upućene jednom novinaru, a ne američkom predsedniku. Pretnje i uvrede novinarima nisu mu ništa novo. Krajem maja, tokom predstavljanja nove filipinske vlade, rekao je: "Samo zato što ste novinari ne znači da ne možete biti ubijeni. Pod uslovom da ste kurvin sin".

Ovaj poslednji incident nije ni prvi put da je Duterte vređao američke zvaničnike. U avgustu prošle godine, rekao je za američkog ambasadora u Manili da je "kurvin sin i homoseksualac". Za američkog državnog sekretara Džona Kerija svojevremeno je izjavio da je pomalo lud.

Slične uvrede nisu nikakva retkost u Duterteovu rečniku. U aprilu ove godine, dok je obavljao dužnost gradonačelnika Dava, komentarisao je silovanje i ubistvo australijske misionarke koje se dogodilo krajem osamdesetih u njegovom gradu.

Foto: AP
Foto: AP

"Bio sam ljut zato što je silovana, da to je jedan deo toga. Bila je tako lepa, mislim da je gradonačelnik trebalo da bude prvi. Kakva šteta", rekao je Duterte i izazvao zgražavanje širom sveta.

Prošle godine je papa Franja posetio Filipine, a Dutertea su razljutile saobraćajne gužve nastale zbog papinog obezbeđenja.

"Hteo sam da ga nazovem i da mu kažem - Idi kući. Nemoj nam nikad više dolaziti'", komentarisao je tadašnji gradonačelnik jednog od najvećih filipinskih gradova.

Duterte se nedugo nakon vređanja Obame predomislio, ali ostaje činjenica da će novi američki predsednik morati sarađivati sa nepoverljivim partnerom.

"Sve više ljudi jako je zabrinuto zato što gotovo nito ne razume filipinskog predsednika i ne postoji način za predviđanje njegovih poteza. Takva nesigurnost najviše zabrinjava", ispričao je za CNN analitičar Rodžer Baker iz Stratfora.

Analitičare najviše zabrinjava mogućnost ozbiljnog diplomatskog sukoba između Vašingtona i Manile zbog narušavanja ljudskih prava u ratu protiv droga na filipinski način. Od početka njegovog predsedničkog mandata, krajem maja ove godine, ubijeno je gotovo 2.000 ljudi. Pravi pokolj izazvao je veliku zabrinutost među grupama za zaštitu ljudskih prava. Pre ili kasnije, tako nešto će dovesti do rasprave u američkom kongresu kada na red dođe pitanje nastavka davanja vojne pomoći Filipinima.

S jedne strane, moraće obratiti pažnju na hiljade mrtvih, ubijenih i američkim oružjem poklonjenim filipinskoj vojsci i policiji, ali želeće i da nastavi saradnju u borbi protiv terorizma.

"Najoptimističnije prognoze bi rekle da je reč o dosta novom predsedniku, koji je tek dva meseca na toj dužnosti. Trebaće mu neko vreme da se snađe u međunarodnoj politici i zbog toga jedno vreme treba smanjiti očekivanja", komentarisao je jedan od urednika časopisa The Diplomat i stručnjak za jugoistočnu Aziju Prašant Paramesvaran.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track