LUDAČKI POZIV DŽIHADISTA: Koljite i decu po parkovima!
Foto: Profimedia

Islamska država pozvala sledbenike na nove napade

LUDAČKI POZIV DŽIHADISTA: Koljite i decu po parkovima!

Planeta -

Teroristi poručili simpatizerima širom sveta da seju smrt i ubijaju mališane, penzionere u redovima, putnike u javnom prevozu, pa čak i cvećare na ulicama

LONDON - Islamska država ne odustaje od taktike širenja straha. U prvom broju ekstremističkog magazina Rumijah džihadisti pozivaju svoje pristalice da napadaju i ubijaju sve nevernike - decu koja se igraju po parkovima, penzionere koji čekaju u redovima, putnike u javnom prevozu, pa čak i prodavce cveća na ulici.Poziv za izvođenje novih terorističkih napada upućen je takozvanim usamljenim vukovima, ekstremistima koji simpatišu terorističku ideologiju, ali u stvari nisu deo njihove mreže.Magazin Rumijah ima 38 strana i objavljuje se na sedam jezika - engleskom, ruskom, paštunskom, turskom, francuskom, nemačkom i indonežanskom. Na naslovnoj strani se nalazi fotografija Abu Muhameda al Adnanija, šefa propagande Islamske države, likvidiranog u vazdušnom napadu prošlog meseca.

Četiri strane u magazinu posvećene su australijskom džihadisti Ezitu Raadu, koji je osuđen na robiju zbog zavere da 2005. postavi bombu na jednu utakmicu kriketa u Melburnu. Nakon što je odslužio kaznu, on se priključio Islamskoj državi na Bliskom istoku, a poginuo je boreći se na frontu nedaleko od grada Alepa na severu Sirije.Na jednoj od strana kao ilustracija ciljeva ekstremista nalazi se i fotografija Stivena Lejlanda (64), cvećara iz Velike Britanije. Ovaj žitelj Vilmslova, nedaleko od Mančestera, ostao je zatečen kad je saznao da mu je fotografija objavljena u biltenu islamista.- Nisam se uplašio i definitivno ne poznajem nijednog džihadistu. Moje mušterije su penzioneri, žene fudbalera i slučajni prolaznici - rekao je Stiven Lejland, koga je obaveštajna služba ispitala u vezi s fotografijom.

IS u strahuZABRANJUJU BURKEIslamska država u Mosulu je, kao meru predostrožnosti, zabranila ženama da u zgradama nose burke. Odluka je doneta nakon napada koje su na lidere IS izvele žene odevene u tu odeću koja pokriva i telo i lice. Do sada su žene koje nisu bile odevene po propisima IS bile bičevane, pa i ubijane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track