Završeni pregovori Irana i svetskih sila o nuklearnom programu

Završeni pregovori Irana i svetskih sila o nuklearnom programu

Planeta -
Strane se dogovorile da nastave razgovore 18. i 19. juna u Moskvi

BAGDAD - Teški pregovori Irana i svetskih sila o nuklearnom programu Teherana završeni su u četvrtak bez znatnijeg pomaka, ali sa planom da se dve strane sastanu ponovo sledećeg meseca.

Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton rekla je novinarima posle dvodnevnog sastanka u Bagdadu da su se strane dogovorile da nastave razgovore 18. i 19. juna u Moskvi u nadi da će bojazni međunarodne zajednice o sposobnosti Teherana da proizvede atomsko oružje biti umirene.

U pregovorima u Bagdadu između Irana s jedne strane i SAD, Rusije, Kine, Francuske, Britanije i Nemačke s druge, povremeno je delovalo kao da će se Teheran povući, nezadovoljan dosadašnjim odbijanjem Zapada da ukine ekonomske sankcije islamskoj republici, navodi agencija AP.

"Jasno je da obe strane žele da postignu napredak, i da imamo neko zajedničko tle. Međutim, značajne razlike postoje. Bez obzira na sve, slažemo se da su potrebni dalji razgovori kako bi se proširilo zajedničko tle", rekla je Ešton, koja zvanično vodi razgovore.

Iran je u Bagdad došao kako bi dobio garancije da će mu Zapad ublažiti sankcije, na čijoj meti je iranski izvoz nafte, a u velikoj meri je zemlja isključena i iz međunarodnog bankarskog sistema. Pregovarači Teherana odbacili su danas predloge svetskih sila da Iran obustavi svoj nuklearni program, bez dobijanja mnogo toga zauzvrat, nazivajući ih "neizbalansiranim".

Glavni iranski pregovarač Said DŽalili tražio je reviziju zapadnog plana, a u privatnom sastanku sa Eštonovom, održanom takođe danas, izrazio je ličnu zabrinutost.

Zapad traži da Teheran obustavi proizvodnju 20 odsto obogaćenog uranijuma, što je najviši stupanj koji je Iran javno objavio, navodeći da mu je tako obogaćeni uranijum neophodan za jedini reaktor za medicinska istraživanja u zemlji.

Zapadni lideri strahuju da bi materijali obogaćeni više od 3,5 odsto, što je potrebno za reaktore za proizvodnju struje, mogli da za nekoliko meseci budu obogaćeni do stupnja dovoljnog za nuklearnu bojevu glavu. Zapad, zauzvrat, nudi neke povlastice, uključujući i medicinske izotope, neku vrstu nuklearno-bezbednosne saradnje i obećava da će iz njegovih zahteva biti pošteđeni civilni avio prevoznici u Iranu.

Teheran, s druge strane, želi da mu SAD i Evropa ublaže ekonomske sankcije na izvoz nafte i obećava da će inspektorima UN dozvoliti veći pristup svojim nuklearnim mestima. "Odustajanje od 20-postotnog bogaćenja uranijuma u zamenu za avione koji će moći da lete je šala. Ponuda je neizbalansirana i stoga neprihvatljiva", ocenio je iranski analitičar Hasan Abedini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track