Lajčak bi na čelo UN

Velike ambicije

Lajčak bi na čelo UN

Planeta -
Šef slovačke diplomatije u Beogradu nezvanično rekao da bi hteo da se kandiduje za prvog čoveka svetske organizacije

BEOGRAD - Naslednik Ban Ki Muna!Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak najverovatnije će se kandidovati za funkciju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, saznaje Kurir.

Prvi čovek ministarstva spoljnih poslova Slovačke je, tokom jučerašnje posete Beogradu, srpskim funkcionerima i političarima nezvanično preneo i da ozbiljno razmišlja da se kandiduje za prvog čoveka svetske organizacije i naslednika aktuelnog generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Lajčak, koji je u Beogradu boravio u svojstvu izaslanika visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, najavio je zvaničnom Beogradu da bi mogao da krene u ozbiljnu kampanju za novu funkciju budući da Ban Ki Munu drugi petogodišnji mandat na mestu generalnog sekretara UN ističe 2016.

Iako nema ni punih 50 godina, Lajčak ima prebogato diplomatsko iskustvo. Otkako je 1988. došao u tadašnje čehoslovačko ministarstvo spoljnih poslova, Lajčakova karijera išla je samo uzlaznom putanjom.

Veoma dobro poznaje Beograd i Balkan, bio je i ambasador u SR Jugoslaviji, Albaniji i Makedoniji, kao i izaslanik EU tokom referenduma u Crnoj Gori 2006. Obavljao je funkciju visokog predstavnika UN u BiH od juna 2007. do marta 2009, a potom je postao i šef slovačke diplomatije. Već u decembru 2010. u Evropskoj službi spoljnih poslova postao je zadužen za Istočnu Evropu, Balkan i Rusiju, da bi aprila ove godine postao zamenik premijera i šef diplomatije u vladi Roberta Fica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track