UMALO MASAKR U TURSKOJ: Hteli da ubiju bivšeg ministra sa 650 kilograma eksploziva
Foto: Fonet/Božidar Petrović 8 2 2012

Užas

UMALO MASAKR U TURSKOJ: Hteli da ubiju bivšeg ministra sa 650 kilograma eksploziva

Planeta -

Turske vlasti saopštile su danas da su osujetile plan za ubistvo zamenika predsednika Stranke pravde i razvoja (AKP) Mehdija Ekera, korišćenjem 650 kg eksploziva, skrivenih na groblju u blizine njegove porodične grobnice.

Eksploziv je, kako navode vlasti u jugoistočnom gradu Dijarbakiru, otkriven na pet različitih mesta na groblju u okrugu Bismil, u blizini mesta gde počiva Ekerova majka, prenosi AFP.

Eker je danas planirao da ode na groblje tokom svoje uobičajne godišnje posete, kako bi odao poštu preminulim rođacima, uoči muslimanskog verskog praznika Kurban-bajram.

"Procena je da je atentat planiran tokom njegove uobičajne posete groblju tokom Kurban-bajrama", tvrdi neimenovani turski zvaničnik.

Eker je za televiziju NTV rekao da poslednjih 30 godina odlazi na groblje istakavši da je najmanje 100 osoba trebalo da mu se pridruži tokom današnje posete.

"Ovo je bio plan za veliki masakr. To nije bio pokušaj ubistva jedne osobe. Pored mene, 100 ljudi je bilo meta", smatra Eker i dodaje da će, uprkos planiranom napadu, posetiti groblje.

Eker, koji je bivši ministar poljoprivrede i jedan je od najistaknutijih pripadnika turske kurdske manjine u AKP-u, nedavno se vratio u Tursku nakon što je sa poslanicima te zemlje boravio u poseti Vašingtonu kako bi izvršio pritisak za izručenje muslimanskog verskog vođe Fetulaha Gulena, kojeg turske vlasti okrivljuju za neuspeli pokušaj vojnog puča.

AFP ističe, pozivajući se na izveštaje i zvaničnike, da nije precizirano koja grupa stoji iza zavere.

Vilajet Dijarbakir često je meta napada Radničke partije Kurdistana, podseća francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja