FRANCUSKA UVELA ZABRANU PLASTIČNIH POSUDA: Sva ambalaža od sad će biti od biorazgradivog materijala
Foto: Profimedia

Kontroverzna mera

FRANCUSKA UVELA ZABRANU PLASTIČNIH POSUDA: Sva ambalaža od sad će biti od biorazgradivog materijala

Planeta -

Francuska je uvela kontroverznu meru zabrane plastičnih posuda, kojom je predviđena obaveza proizvođača da sva ambalaža na francuskom tržištu bude od "biorazgradivog materijala", ali postepeno, do 2020. godine.

Tom merom donetom prošlog meseca, zabranjena je upotreba plastičnih boca i plastičnog pribora za jelo, kao i plastičnih čaša u automatima za kafu, što protivnici smatraju kršenjem pravila EU o slobodnom prometu robe.

Pošto je Pariz prošle godine bio domaćin konferencije o globalnom zagrevanju, Francuska koja je, poput nekoliko drugih zemalja i pojedinih država u SAD, jula zabranila upotrebu plastičnih kesa, sada je postala prva zemlja sveta u kojoj su zabranjene plastične posude.

Organizacije za zaštitu životne sredine pozdravile su tu zabranu i izrazile nadu da će to biti pozitivan primer koji će slediti i druge države, dok evropsko udruženje proizvođača ambalaža "Pack2Go Europe" najavljuje borbu za ukidanje zabrane.

Generalni sekretar tog udruženja, Emon Bejts pozvao je Evropsku komisiju da preduzme zakonske mere protiv Francuske zbog kršenja propisa EU, navodeći da će u suprotnom to učiniti njegova asocijacija. On je takođe naveo da nema dokaza da je "biorazgradivi materijal" povoljniji za okolinu i da se zabranom poručuje potrošačima da je "prihvatljivo ostavljati u prirodi biorazgradlivu ambalažu" što će, kako je rekao, "pogoršati problem".

Uvođenje zabrane predložila je evropska Zelena stranka, a u Parlamentu Francuske je prihvaćena s ciljem da se smanji potrošnja energije i zagađivanje životne sredine.

Iako su se aktivisti za zaštitu životne sredine zalagali da ta zabrana stupi na snagu 2017. godine, njena primena je odložena do 2020, jer se ministarka ekologije Segolen Roajal isprva protivila njenom uvođenju, ocenivši je kao "antisocijalnu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track