ONA JE NAJTRAŽENIJA ŽENA DŽIHADISTA: Britanka Seli Džons priprema nove regrute za napade na Zapadu
Foto: Printscreen Yt

Regrutovala desetine žena sa Zapada

ONA JE NAJTRAŽENIJA ŽENA DŽIHADISTA: Britanka Seli Džons priprema nove regrute za napade na Zapadu

Planeta -

Britanka Seli Džons, poznata kao pankerka koja je pre nekoliko godina pobegla sa sinom u Siriju i priključila se Islamskoj državi za koju regrutuje nove borce, priprema napade na zemlje sveta u kojima se govori engleski.

Džons je trenutno najtraženija teroristkinja sveta. Pošto je napustila Kent 2013. godine udala se za borca ID Junaida Huseina.

Trenutno trenira tajno žensko krilo ove terorističke grupe, koje se zove Anvar al-Avlaki kako bi izvodile napade na engleska govorna područja.

"Džihadisti je poštuju jer je udovica Junaida koji je bio vrlo bitan grupi. Žele da pošalju poruku njihovim bitnim borcima da će poštovati njihove članove porodice i garantovati im dobar život i posle njihove smrti. Um Husein je takođe uticajna. Ona je razlog zbog kojeg je ID uspela da regrutuje veliki broj devojaka sa Zapada u Raku jer nije lako uveriti hršćansku rokerku da postane ekstremista", rekao je dezerter ID.

Veruje se da je Džons regrutovala desetine žena putem društvenih mreža pre nego su joj profili ugašeni.

Svakodnevno je ohrabrivala svoje pratioce da izvode napade protiv Zapadnih sila i branila je obezglavljivanja koja su vršili džihadisti.

U propagandnim videima pojavljuje se i njen 11-godišnji sin Džo, poznat kao Džo-Džo i on će zameniti egzekutora Mohameda Emvazija poznatog kao Džihadi Džon.

Aktivisti su rekli da je Džons već dala sina u kamp za dečake gde uče o šerijatu i o korišćenju oružja kako bi jednog dana postali borci.

Njen suprug ubijen je američkim dronom 2015. godine, a ona uz svoju mesečnu platu od 620 evra ima i dodatnih 240 evra jer je udovica.

(Klix.ba/ Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track