SIJARTO ODUVAO KOLEGU IZ LUKSEMBURGA: On traži izbacivanje Mađarske iz EU zato što je frustriran
Foto: Reuters 16 1 2016

Prepucavanje

SIJARTO ODUVAO KOLEGU IZ LUKSEMBURGA: On traži izbacivanje Mađarske iz EU zato što je frustriran

Planeta -

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto odbacio je opaske Žana Aselborna koji je zatražio izbacivanje Mađarske iz Evropske unije, nazvavši luksemburškog ministra spoljnih poslova političarem "lake kategorije" koji je odlučan u "uništenju evropske sigurnosti i kulture".

"Oni koji - poput Mađarske - grade ograde protiv izbeglica koji beže od rata ili krše slobodu štampe ili pravosudnu nezavisnost trebalo bi privremeno, ako je potrebno i trajno, biti isključeni iz EU-a", rekao je luksemburški ministar u utorak za nemački list Die Velt.

Aselborn smatra da je to jedini način očuvanja kohezije i vrednosti bloka, a da Mađarska ne bi imala šanse da se priključi EU da danas podnosi zahtev.

Sijarto mu je odgovorio da "šefuje" i da je "frustriran", kao i da je predugo izolovan od drugih političara da bi se shvatao ozbiljno, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Sijarto se osvrnuo i na nadolazeći referendum 2. oktobra o raspodeli migranata po članicama Unije, istaknuvši da će mađarski birači imati mogućnost da pokažu "s kim žele da žive, a sa kim ne".

Birači će 2. oktobra odlučivati o "ilegalnim migracijama, briselskom sistemu kvota, i o ličnostima poput Aselborna", zaključio je Sijarto.

Mađarska je postala članica Unije 2004., a njen premijer Viktor Orban poslednjih godina se redovno svađa sa njom oko brojnih pitanja, od migracija do vladinih reformi.

(Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja